Smanjene kazne iranskim novinarkama koje su objavile vesti o smrti Mahse Amini

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Dve iranske novinarke, Nilufar Hamedi, koja je objavila vest o smrti Mahse Amini u pritvoru 2022. godine u koji je dospela zbog kršenja pravila o nošenju hidžaba, i Elaheh Mohamadi, koja je pisala o sahrani Amini, sada su osuđene na smanjene kazne od po pet godina zatvora umesto dosadašnjih 13, odnosno 12 godina, nakon što su oslobođene optužbi da su sarađivale sa SAD, saopštile su iranske vlasti.

Sud je smanjio kazne za Hamedi i Mohamadi nakon što su one uložile žalbe na presude, preneo je Gardijan. Novinarke su uhapšene 2022. godine nakon što su objavile vesti o smrti i sahrani Amini nakon čega su izbili masovni protesti u Iranu.

Dve novinarke su u januaru puštene iz zatvora nakon 17 meseci provedenih u pritvoru, a kazne su im sada smanjene na pet godina nakon što ih je sud oslobodio optužbi za saradnju sa SAD. Portparol iranskog pravosuđa Asgar Jahangir rekao je u nedelju da će petogodišnje zatvorske kazne biti izrečene, ali nije rekao kada.

Članovi porodica dve novinarke i njihovi advokati rekli su da su očekivali oslobađajuću presudu i da će im biti dozvoljeno da ostanu na slobodi, nakon što su državni mediji objavili prošle godine da iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei namerava da pomiluje desetine hiljada zatvorenika, uključujući i one uhapšene tokom protesta zbog smrti Amini u pritvoru.

Iran je već pogubio 10 učesnika tih protesta.

(Telegraf.rs)