Orban preti da napravi novi haos oko kredita za Ukrajinu kako bi pomogao Trampu uoči izbora

A. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban priprema se da ponudi značajan politički poklon svom najboljem prijatelju preko Atlantika - Donaldu Trampu, bivšem predsedniku Sjedinjenih Država.

Orban je smislio način da Tramp, ukoliko uspe da se vrati u Belu kuću na drugi mandat posle izbora u novembru, izbegne da da 50 milijardi dolara kredita koji su Sjedinjene Države, Evropska unija i lideri G7 ponudili Ukrajini kako bi podržali njenu borbu protiv Rusije.

To bi omogućilo Trampu da kaže republikanskim glasačima da, ako bude izabran, neće dati Ukrajini ni centa, prenosi "Politiko".

Mađarska kaže da neće pristati na promenu pravila koja bi omogućila Vašingtonu da igra značajnu ulogu u ovom kreditu sve do nakon američkih izbora.

Kredit bi bio otplaćen u potpunosti korišćenjem dobiti ostvarene od više od 250 milijardi dolara ruskih sredstava koja su blokirana širom zapadnih zemalja nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu u februaru 2022. Evropa ima više interesa u ovom pitanju jer drži većinu sredstava.

A vreme je sve. Vašington insistira da EU treba da produži vremenski okvir za obnovu sankcija na najmanje 36 meseci. Prema važećim pravilima, sankcije EU dolaze na obnovu svaka dva meseca, što povećava verovatnoću da će neka zemlja poništiti zamrzavanje sredstava što bi prisililo nacionalne vlade da se oslone na novac poreskih obveznika kako bi otplatile kredit.

Dok su svi ostali lideri za produženje vremenskog okvira za obnovu sankcija na 36 meseci, Orban to odbija. Prema sopstvenim pravilima EU, svih 27 zemalja članica treba da odobri svaku promenu pravila oko sankcija.

Ukrajini hitno trebaju nova sredstva od zapadnih saveznika kako bi zemlja mogla da funkcioniše i pripremila se za ono što se očekuje da će biti surova zima dok Rusija sve češće cilja energetsku infrastrukturu.

A sada, zahvaljujući Orbanu, Sjedinjene Države verovatno neće imati značajan udeo u kreditu. Ipak, Evropa će verovatno ići napred.

"Ako ne rešimo ovo produženjem trajanja sankcija, koštaće EU, uključujući i Mađarsku, mnogo više novca", rekao je jedan diplomata EU, koji je, tražio da ostane anoniman.

Troškovi kredita za evropske zemlje, uključujući Mađarsku, bili bi veći nego da su Sjedinjene Države bile uključene. Međutim, za Orbana to je mala cena za plaćanje. Prednost za njega je da bi kupovao potrebnu dobru volju od svog republikanskog prijatelja.

"Njih, Mađarsku, nije briga ako Evropa mora više da plati. Radi se o pomoći Trampu", rekao je drugi diplomata EU.

Ako Brisel i Vašington zajednički podrže zajam od 35 milijardi evra, Tramp će ukoliko ponovo bude izabran biti u obavezi da se on otplati. Ali ako se kredit odobri bez SAD, on ne bi imao takvu obavezu.

Orbanova najava blokade kredita je najnoviji primer usklađenosti između Trampa i mađarskog premijera, koji su se sastali u julu u Mar-a-Lagu na Floridi. Govoreći novinarima u Briselu, Orban je rekao da će otvoriti "nekoliko flaša šampanjca" ako Tramp pobedi Kamalu Haris u novembru.

Ono što izgleda kao tehnička sitnica je kritično pitanje za Vašington i moglo bi biti dovoljno da prekine transatlantski savez u podršci Ukrajini, barem na finansijskom planu.

"Dok Orban preti da će iskoristiti svoj veto u Briselu, SAD su signalizirale da razmatraju učešće u kreditu iako s znatno manjim iznosom čak i ako EU ne može da produži svoj period sankcija", rekao je treći diplomat EU i zvaničnik Evropske komisije.

Jedna od opcija uključuje da Vašington doprinese sa pet milijardi dolara, što otprilike odgovara iznosu ruskih sredstava, koje drži u blokadi, a što bi ostavilo Evropu da snosi najveći deo troškova.

Zvaničnik Evropske komisije veruje da SAD ne žele da dođu "praznih ruku" na sastanak G7 ministara finansija u Vašingtonu, koji je krajem oktobra i gde će se verovatno odlučiti o svim detaljima zajma od 50 milijardi dolara.

Ono što je možda i najvažnije jeste da je Japan signalizirao da može da se povuče iz kredita ukoliko Amerika ne bude učestvovala u njegovom odobravanju. Za to vreme sve oči su i dalje uprte u Samit lidera EU koji se ove nedelje održava u Briselu.

Ako Mađarska ne popusti oko trajanja sankcija, EU će verovatno finalizovati kredit po svojim uslovima, jer njena budžetska pravila olakšavaju dobijanje odobrenja za isplatu od nacionalnih vlada pre kraja godine.

EU ubrzava zakonodavstvo kako bi isplatila do 35 milijardi evra Ukrajini, što pokriva udeo SAD u kreditu, a što bi trebalo da bude finalizovano do kraja oktobra.

Međutim, škrti vladari u EU ne žele da povećaju svoj doprinos kako bi nadoknadili nedostatak iz SAD.

"Vršićemo pritisak, ali zasada Orban ne popušta. To je samo igra nadmudrivanja", dodao je evropski diplomata.

(Telegraf.rs)