Bivši oficir Ministarstva za državnu bezbednost osuđen nakon 50 godina: Ubio Poljaka na Berlinskom zidu

A. R.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Schoening / imago stock&people / Profimedia

Optuženi za ubistvo Česlava Kukučke (38), koji je 29. marta 1974. godine ušao u poljsku ambasadu sa zahtevom za hitni transfer u Zapadni Berlin, osuđen je na deset godina zatvora čak 50 godina nakon što je upucao poljskog državljanina.

Bivši oficir tajne služe Štazi - Ministarstva za državnu bezbednost NDR, Manfred H. (80), osuđen je na deceniju zatvorske kazne nakon skoro 50 godina od smrtonosnog hica. On je pred Okružnim sudom u Berlinu trebalo da se pojavi 14. marta 2024. godine.

Navodno, on je imao zadatak da "učini Poljake bezopasnim", a Kukučku je ubio sa dva metka ispaljenim u leđa iz daljine, piše Bild.

Tog 29. marta 1974. godine u poljsku ambasadu ušetao je Česlav Kukučka (38) sa aktovkom u ruci i jednim ciljem - da dobije dozvolu da odmah ode u Zapadni Berlin.

Iako je pretio bombom, u džepu mu je bio poklopac, ali je cilj napada bio da obezbedi svoju porodicu.

Kukučka je stigao u poljsku ambasadu u Istočnom Berlinu tvrdeći da ima važnu poruku, i primljen je u ambasadu bez dalje kontrole. Ugostio ga je pukovnik Maksimilijan Karnovski, član operativne grupe Istočni Berlin poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova (MSV), i službenik po imenu Olševski.

Kukučka je tražio da mu se dozvoli da pređe u Zapadni Berlin u 15.00 časova, preko graničnog prelaza i međunarodne železničke stanice u Fridrihštrase, i pretio je da će detonirati bombu koju je nosio sa sobom, sa detonirajućim kablom spojenim na njegovu levu ruku.

Kukučka je takođe tvrdio da će, ukoliko njegovi zahtevi ne budu ispunjeni, navodni saučesnik bombardovati Poljski informativni i kulturni centar u ulici Karl-Liebknecht-Strase, a o događajima će se izveštavati u zapadnom svetu zbog drugog saučesnika za kojeg je tvrdio da ga ima na Zapadu.

Dalje u razgovoru, Kukučka je nagovestio da želi da emigrira u Sjedinjene Američke Države gde je imao tetke, a prema dokumentima pronađenim kod njega, njihova adresa je bila u gradu Holivud na Floridi.

Kukučka je računao da će osoblje poljske ambasade izraditi neophodne putne isprave kako bi mogao da napusti istočni Berlin, koje su mu oni pružili.

Kukučka je otišao iz ambasade Poljske u 14:40 časova sa potrebnim dokumentima i prevezen je do Bahnhof Friedrichstraße automobilom koji je pripadao Štaziju, tajnoj policiji Istočne Nemačke. Iskrcao se na železničkoj stanici, koristio toalet, a zatim pokušao da se probije kroz granično obezbeđenje. Zapadnonemački studenti koji su bili u poseti iz Bad Hersfelda prijavili su policiji u Zapadnom Berlinu kasnije da je Kukučka, otrcano odeven, prošao pored njih prema prelazu.

Dok su gledali, Kukučki je pucano sa leđa, a počinilac je nosio tamni kaput i zatamnjene naočare za sunce. Kukučka, koji je bila teško povređen, ali još uvek živ, odvezen je kolima Hitne pomoći.

Dok je većina osoba povređenih na Berlinskom zidu obično odvođena u obližnju bolnicu Narodne policije, Kukučka je umesto toga odveden u ambulantu u zatvoru Štazi u Hohenšonhauzenu, udaljenom 10 kilometara. Do 18:30 časova Kukučka je bio mrtav usled unutrašnjih povreda izazvanih ranama iz vatrenog oružja.

Kukučkinoj udovici u Poljskoj, Emiliji, 24. maja 1974. godine predstavljena je urna sa njegovim posmrtnim ostacima, zajedno sa paketom ličnih stvari njenog pokojnog muža i izvodom iz matične knjige umrlih, koje je predočio okružni tužilac.

Sledećeg dana, gradonačelnik Kamienice je izvestio da je sahranjen u crkvi uz prisustvo samo uže porodice, a svi detalji u vezi sa njegovom smrću, kao što su lažna bomba i poseta ambasadi, nisu saopšteni sve do pada Berlinskog zida.

(Telegraf.rs)