Snimak privukao veliku pažnju: Rusija na front poslala nesvakidašnje oružje, ne bi ni trebalo da ga poseduje

A. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto:Tanjug/AP

Prošle nedelje, promotivni video Kremlja sa fronta u Ukrajini, privukao je veliku pažnju ukrajinskih i svetskih medija koji prate dešavanja na ratištu. Na snimku se vidi ruska posada, koja koristi staru vučnu artiljerijsku jedinicu u borbama protiv ukrajinskih položaja u Donjecku.

U pitanju je bila haubica D-74, kalibra 122 milimetra, razvijena u Sovjetskom Savezu krajem 1940-ih godine prošlog veka, prenosi "Business Insider".

Ipak, njena starost nije bila glavni fokus stručnjaka. Rusija već neko vreme koristi naoružanje iz perioda Hladnog rata, a koje se nalazilo u njenim starim vojnim zlaihama.

Ono što iznenađuje kod prisustva haubice "D-74" u Ukrajini jeste činjenica da ovaj model ne bi trebalo da se uopšte i nalazi u ruskom arsenalu. Sovjetski Savez je započeo njihovu proizvodnju 1955. godine, ali je ubrzo zamenjena drugom haubicom "M-46", kalibra 130 mm, sa većim dometom.

Kako je haubica "D-74" zastarela, zvanična Moskva je počela da je izvozi u zemlje prijateljski nastrojene prema Sovjetskom Savezu, poput Vijetnama i Kine, i pretpostavljalo se da je cela zalihа završila u inostranstvu.

Međutim, pojava ovog topa u Donjecku izazvala je spekulacije u ukrajinskim medijima da je možda uvezen iz neke zemlje kao što je Severna Koreja, koja je poznata po skladištenju ove vrste haubica.

"Nije tajna da Rusija ima ozbiljne probleme sa resursima i ljudstvom", izjavio je Majkl Pursel, penzionisani potpukovnik američkog Marinskog korpusa, koji predaje predmete o Rusiji i međunarodnoj bezbednosti na Univerzitetu Džordž Vašington:

"Sasvim je moguće da su ovi sistemi, ili makar municija, stigli iz Severne Koreje".

Pursel dodaje da bi objavljivanje informacija o uvozu i korišćenju D-74 odgovaralo ruskoj ratnoj strategiji.

"Rusija se ne ustručava da ojača i promoviše svoje odbrambene veze sa Severnom Korejom. Putinov režim uvek traži podršku i priznanje od marginalizovanih država, bez obzira na legitimitet njihove vlasti", dodao je Pursel.

Dženifer Kavana, viša saradnica i direktorka vojne analize u vašingtonskom istraživačkom centru "Defense Priorities", kaže da Rusija možda pokušava da pokaže kako može da mobiliše ogromne resurse uprkos zapadnim sankcijama.

"S obzirom na pažnju posvećenu ruskim gubicima tokom poslednjih šest nedelja, isticanje upotrebe D-74 moglo bi biti način na koji Rusija signalizira svoju sposobnost da nastavi borbu još dugo vremena", rekla je ona.

Uloga Pjongjanga u ratu u Ukrajini u poslednje vreme je pod lupom, jer Severna Koreja jača veze s Rusijom i, prema izveštajima, snabdeva Kremlj kontinuiranim dotokom oružja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski procenio je u februaru da Rusija dobija najmanje milion artiljerijskih granata iz Severne Koreje.

Zelenski je u nedelju izjavio da Severna Koreja uspostavlja vojno prisustvo u Ukrajini. Vlasti u Seulu takođe su prošle nedelje navele da je "vrlo verovatno" da su severnokorejski vojnici raspoređeni u Ukrajini i da su izveštaji o pogibiji šestorice vojnika na bojnom polju verodostojni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su ti izveštaji netačni.

"Izgleda da je to još jedna lažna vest", rekao je Peskov.

Kina takođe poseduje arsenal "D-74" topova, koje naziva "Type 60", prema izveštaju "Military Balance 2024" Međunarodnog instituta za strateške studije. Rusko ministarstvo odbrane i kinesko ministarstvo spoljnih poslova nisu odgovorili na zahteve za komentar koje je poslao "Business Insider".

Starost "D-74" odražava pritisak na Rusiju

Kavana je dodala da je moguće da Rusija još ima "nekoliko" D-74 topova u svojim zalihama.

Čak i ako D-74 nije stigao iz Severne Koreje, korišćenje tako zastarelog sistema, poput tenkova T-55, takođe viđenih u Ukrajini ukazuje na to da je Rusija morala duboko posegnuti u svoje rezerve.

"U svakom slučaju, činjenica da su prinuđeni da koriste tehnologiju iz sovjetske ere sugeriše da, uprkos bržoj obnovi vojne sile nego što se očekivalo, nova proizvodnja i dalje ne može da isprati gubitke na bojnom polju", rekla je Kavana.

Pursel je dodao da, uprkos starosti, D-74 i dalje može biti koristan za Rusiju u savremenom ratu u Ukrajini.

"Ovi stari sistemi mogu biti efikasni", rekao je on i nastavio:

"Efikasno održavan, snabdeven i korišćen D-74 može pomoći da se popuni praznina u ruskim zahtevima za masovnim artiljerijskim udarcima u vrsti uglavnom statičkog rovovskog rata koji se vodi u Ukrajini".

Sposobnost Rusije da nabavlja zalihe, oružje, delove a sada, navodno, i vojnike od svojih saveznika predstavlja poseban problem za Zapad, koji je imao nadu da će sankcije oslabiti Moskvu i smanjiti njenu sposobnost da finansira rat.

Međutim, ruski lider Vladimir Putin je od tada preusmerio ekonomiju zemlje tako da oko 40 odsto nacionalnog budžeta ide na proizvodnju odbrane, proizvodeći milionske količine dronova i artiljerijskih granata.

Moskva se sada suočava s pitanjima koliko dugo će zemlja moći da izdrži ovu ratnu maratonsku trku, a taj rok postaje sve neizvesniji otkako je potpisala sporazum s Pjongjangom i otvorila kritičan izvor spremnog za upotrebu vojnog materijala.

(Telegraf.rs)