Izrael je već odabrao mete za udare na Iran: Na listi ciljeva nisu samo vojna postrojenja

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto-kolaž: Shutterstock, Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američki zvaničnici navode da je Izrael suzio listu ciljeva za udare na Iran, kao odgovor na nedavnu baražnu paljbu iz Teherana kada je na Izrael lansirano oko 200 balističkih projektila.

Odgovor Izraela bi mogao da usledi u bilo kom trenutku, rekli su američki i izraelski zvaničnici za "NBC news".

Američki zvaničnici veruju da se Izrael fokusirao na vojne i energetske infrastrukturne ciljeve kao odgovor na napad Irana.

Nema naznaka da će Izrael gađati nuklearna postrojenja ili sprovoditi atentate, ali američki zvaničnici naglašavaju da Izrael još nije doneo konačnu odluku o tome kako i kada će delovati.

Region je u stanju napetosti dok se čeka izraelski odgovor na iransku raketnu paljbu od prvog oktobra, koju je Iran opisao kao odmazdu za izraelsku invaziju na Liban i atentate na saveznike, uključujući vođu Hamasa, Ismaila Hanijea, u Teheranu i moćnog vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha, u Bejrutu.

Iranski napad je izazvao malo štete u Izraelu

SAD ne znaju kada bi izraelski odgovor mogao da usledi, ali zvaničnici navode da je izraelska vojska spremna za akciju čim dobije naređenje. Američki zvaničnici naglašavaju da nemaju informacija da će odgovor uslediti "danas", ali priznaju da Izrael nije podelio tačan vremenski plan i da čak ni izraelski zvaničnici možda još nisu saglasni oko toga.

Izrael je sa saveznicima u SAD podelio deo informacija, ali mnogi detalji su zadržani u tajnosti zbog operativne bezbednosti. SAD su spremne da brane svoje interese u regionu od eventualnog iranskog kontranapada, ali verovatno neće pružiti direktnu vojnu podršku operaciji.

Američki sekretar za odbranu general Lojd Ostin razgovarao je sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom o mogućem izraelskom odgovoru. Međutim, nije jasno da li je Galant izneo konkretne detalje.

Njihov razgovor usledio je nakon sastanka izraelskog kabineta o odmazdi, ali Galant nije podelio specifične ciljeve koji su razmatrani na tom sastanku.

Američki zvaničnici nastavili su da apeluju na izraelsku vladu da njihov odgovor bude proporcionalan, usmeren na vojne ciljeve i da izbegne udare na naftna, gasna i nuklearna postrojenja.

Prema rečima američkih zvaničnika, predsednik SAD Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanijahu takođe nisu razgovarali o konkretnim detaljima tokom nedavnog telefonskog razgovora.

Bajden je snažno apelovao na Netanijahua da se fokusira na humanitarnu situaciju u Gazi i Libanu i pozvao ga da okonča borbe. Američki predsednik je takođe naglasio da Izrael mora uzeti u obzir koliko bi bilo teško uspešno voditi rat u Libanu i istovremeno se suočiti sa ozbiljnom pretnjom na drugom frontu od strane Irana.

(Telegraf.rs)