"Žene gube svoje živote": Američka država u kojoj bi pravo na abortus moglo da utiče na glasanje na izborima

A. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Irma, recepcionerka u ženskom centru Acacia u Feniksu, ponavlja jednu stvar nekoliko desetina puta nedeljno različitim ženama pre njihovog zakazivanja.

"Uradićemo proceduru, zato morate da se pripremite. Dođite rano, sa malo ili bez šminke, da bismo mogli da proverimo boju na tvom licu. Ovde ima demonstranata, ali uglavnom subotom", govori ona ženama.

Abortus više nije samo lična medicinska stvar. Širom ove zemlje, reproduktivna prava su goruće pitanje izbora. Naročito u saveznoj državi Arizoni, gde je abortus bukvalno na glasačkom listiću.

Znakovi ispred i unutar klinike pozivaju ljude da "glasaju za predlog 139". To je posebna mera koja bi, ako bude usvojena, unela pravo na abortus u državni ustav. Ova mera dodata je na zahtev birača iz Arizone nakon dve godine tokom kojih su reproduktivna prava visila o koncu.

Ukidanje Rou protiv Vejda, koji je ženama dao ustavno pravo da biraju, probudio je neaktivni zakon u Arizoni iz 1864.

Presuda iz doba građanskog rata zabranila je sve abortuse čak i u slučaju silovanja ili incesta. Od tada je ukinut, ali strah od kršenja ženskih prava je ostao.

"To je užasno i žene gube živote zbog ovih zabrana, treba se boriti za njih", rekla je Kristin Gambardela.

Prošle godine, Kristin iz Tusona u Arizoni, u 17. nedelji trudnoće doktor je rekao da njeno nerođeno dete ima fetalne abnormalnosti.

"Garantovano je da će naša beba živeti kratak život i da će biti pun bolova i operacija", rekla je ona za Sky news.

Već je imala sina rođenog 2021. godine i ovo je bila očajnički željena trudnoća, ali su Kristin i njen muž Dejv doneli srceparajuću odluku da abortira. Međutim, zakon u Arizoni sada zabranjuje abortus nakon 15 nedelja, čak i u slučajevima fetalnih abnormalnosti.

Par je vozio sedam sati preko državne granice do Novog Meksika da bi obavili proceduru.

"Poslednje noći trudnoće, zaspala sam u čudnom iznajmljenom smeštaju u Novom Meksiku, pokušavajući da cenim svoje poslednje trenutke sa svojom bebom", rekla je ona.

"Trebalo je da budem sa svojom porodicom, da pružim ljubav našoj devojčici i da oplakujem naš gubitak. Bila sam ljuta na svoju državu, ali taj bes se pretvorio u akciju", rekla je ona.

Kristin je odlučna da ispriča svoju priču u nadi da će ljudi u Arizoni pružiti podršku abortusu.

Brine se da će Donald Tramp, ako bude izabran, tražiti nacionalnu zabranu abortusa, iako je insistirao da to nije deo njegove platforme.

"Ne verujem da je 2024. i da je ovo u pitanju. Nisam imala priliku da se brinem o sopstvenoj zdravstvenoj zaštiti u svojoj državi. Ideja da budem trudna pod predsedništvom Donalda Trampa, zastrašujuća je", dodala je ona.

Sa druge strane, Demokratska stranka koristi pravo na abortus kao poklič na mitinzima.

U državi kao što je Arizona, gde ankete pokazuju da je trka za predsednika na ivici, reproduktivna prava bi mogla da imaju uticaj.

Predstavnica demokrata Kvanta Kruvs vršila je anketu u predgrađu Feniksa i išla je od vrata do vrata.

"Ovde sam da razgovaram s vama o pristupu abortusu, samo da se uverim da znate da je rano glasanje počelo", govori ona ljudima.

Kruvs je Afroamerikanka i metodistička ministarka, ali je vodila kampanju da zaštiti pristup abortusu.

"Kada razgovaram sa biračima o zabrani abortusa iz 1864. godine, govorim im da 1864. mene ne bi smatrali osobom. To im se čini stvarnim jer je ovo veoma opasno. Ne možemo sebi da priuštimo da se vratimo na to", rekla je ona.

(Telegraf.rs)