Izraelska vlada odobrila drugi dan žalosti zbog napada Hamasa od 7. oktobra

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada odobrila drugi dan žalosti za napad 7. oktobra

Foto: Pixabay.com

Vlada Izraela odobrila je nacionalno obeležavanje drugog dana žalosti zbog napada 7. oktobra prošle godine, u skladu sa Hebrejskim kalendarom, koji će biti obeležen državnom ceremonijom koju organizuje ministar saobraćaja Miri Regev.

Kako je javio Tajms of Izrael, dodatni dan žalosti biće održan 24. u jevrejskom mesecu Tišreju (26.-27. oktobar), neposredno posle godišnjeg praznika Simhat Tore, na koji se prošle godine dogodio napad Hamasa.

Prema izveštajima izraelskih medija, premijer Benjamin Netanijahu, predsednik Isak Hercog i drugi visoki zvaničnici učestvovaće na ceremoniji, manje od tri nedelje nakon što je prvi put obeležena prva godišnjica napada, 7. oktobra.

Drugi zvanični dan žalosti biće obeležen i posebnim programima u školama i vojsci, spuštanjem zastava na pola koplja i zatvaranom emitovanja zabavnih sadržaja.

Porodice talaca i drugih žrtava napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, oštro su se protivile Regevovom imenovanju da nadgleda prošlonedeljnu zvaničnu državnu ceremoniju kojom je obeležena prva godišnjica napada.

Nekoliko pograničnih zajednica u južnom Izraelu optužilo je Vladu da koristi zvaničnu ceremoniju kao smokvin list da izbegne odgovornost za svoju ulogu u neuspehu da spreči terorističke masakre, i da nije učinila dovoljno za zajednice nakon toga.

(Telegraf.rs/Tanjug)