Kamala Harris objavila svoj zdravstveni karton, prozvala Trampa da je sad red na njega da objavi svoj

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Kamala Haris (59), potpredsednica SAD i kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika na izborima koji će se održati petog novembra, objavila je danas svoj zdravstveni karton, koji potvrđuje da je dobrog zdravlja i sposobna za obavljanje visokih dužnosti.

Kamala Harisje kako prenosi BBC, ovom objavom postupila upravo suprotno njenom protivkandidatu u predsedničkoj trci Donaldu Trampu, koji je to odbio da učini.

U dokumentu koji je Bela kuća podelila, doktor američke potpredsednice Džošua Simons naveo je da je najnoviji lekarski pregled Kamale Haris u aprilu bio "neupadljiv" i da ona održava aktivan stil života i "vrlo zdravu prehranu" uprkos izuzetno gustom rasporedu.

Kamala Haris prema ovom izveštaju ima sezonske alergije i povremene osipe, ne koristi duvan i pije alkohol samo umereno.

"Poseduje fizičku i mentalnu otpornost potrebnu za uspešno obavljanje predsedničkih dužnosti", napisao je doktor.

Saradnik Kamale Haris rekao je kako je ona odlučila da objavi informacije o svom zdravstvenom stanju upravo kako bi ukazala na činjenicu da je Tramp to odbio da učini.

Štab Kamale Haris pokušava da u fokus stavi to da je Tramp (79) najstariji predsednički kandidat nakon što se aktuelni predsednik Džozef Bajden  (81) povukao iz trke za predsednika.

Ankete pokazuju da će izbori biti neizvesni, a kampanja Kamale Haris želi da napravi razliku ukazivanjem na njenu komparativnu prednost mlađih godina i transparentnosti.

Doktor Bele kuće je 2018. godine, dok je Tramp bio na dužnosti, rekao da je tada Tramp bio opšte izvrsnog zdravlja, ali da bi trebalo da smrša i uspostavi svakodnevnu rutinu vežbanja.

Simons je naveo da su alergije Kamale Haris dobro kontrolisane lekovima bez recepta i onima na recept. Osipi su joj povremeni i prolazni i dobro reagiraju na lečenje antihistaminima.

Kamala Harrs je poslednje tri godine na alergenskoj imunoterapiji. Ona nosi sočiva. Njena majka je bolovala od raka debelog creva. Kamala redovno obavlja preventivne zdravstvene preglede uključujući kolonoskopiju i godišnje mamografije, dodao je doktor.

(Telegraf.rs)