Snažan ciklon stiže u Evropu: Ove zemlje biće na udaru orkanske oluje i obilnih padavina

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Jugozapadni deo Evrope nalazi se na udaru veoma snažnog ciklona sa Atlantika.

Iako na satelitskim snimcima podseća na uragan, nije u pitanju uragan (tropski ciklon), već vantropski ciklon, odnosno ciklon umerenih širina.

Foto: sat24.com/zoomEarth

Njegov centar nalazi se ispred obala Portugalije.

Foto: sat24.com/zoomEarth

Ovaj ciklon doneće Španiji i Portugaliji jake vetrove i obilne padavine.

Foto: zoomEarth

Atlantskoj obali Portugalije i Španije ovaj ciklon doneće olujne vetrove, ali i veoma visoke talase.

Unutar samog ciklona iznad Atlantika očekuju se orkanski vetrovi od 120 km/h.

Ovaj sistem južnim predelima Španije doneće veoma snažne grmljavinske oluje sa gradom, uz pojavu poplava i bujica, koje su karakteristične nakon skoro 5-6 meseci veoma sušnog i vrelog vremena, a suvo zemljište posle toga nije spremno da prihvati veće količine vode u kratkom vremenskom intervalu.

Na najjačem udaru oluja i obilnih padavina naći će se i šire podurčje Sevilje, gde lokalno može da padne i do 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Nakon Španije i Portugalije, ovaj snažan ciklon sa Atlantika doneće vrlo obilne padavine i jake vetrove severnim i zapadnim predelima Maroka, naročito atlantskoj obali, gde se očekuju olujni vetrovi i vrlo obilni pljuskovi.

Ovaj ciklon neće prodrati unutar evropskog kopna, zahvaljujući povišenom vazdušnom pritisku nad našim područjem i centralnom Evropom, koji će predstavljati blokadu za prodor oblačnih i padavinskih sistema sa Atlantika.

Inače, na udaru obilnih padavina i jakih vetrova su i zapadni i severozapadni predeli Evrope, naročito britanska ostrva, uz olujne vetrove.

Kišni talas zahvatio je i jug Skandinavije dok unutar kopna na jugu Skandinavije veje i sneg.

(Telegraf.rs)