U Parizu obeleženo 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska dijaspora danas je u Parizu obeležila 90 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, nakon što su godišnjicu obeležili i u Marselju 9. oktobra, saopštili su organizatori.

Konzulka Srbije u Parizu Anđelka Šimšić podsetila je da je 9. oktobra 1934. u Marselju, pored našeg kralja, u atentatu stradao i ministar spoljnih poslova Francuske Luj Bartu.

"Kralj Aleksandar bio je veliki vizionar i neumorno se zalagao za mir i stabilnost, ne samo na Balkanu već i širom Evrope. Njegova posvećenost stvaranju ujedinjene Jugoslavije i jačanju veza sa Francuskom svedoče o njegovoj rešenost da promoviše dijalog i međunarodnu saradnju", rekla je Šimšić.

Dodaje da je slično njemu, ministar spoljnih poslova Francuske bio strastveni zagovornik evropske stabilnosti i mira, delujući u ime francuskog naroda i evropskog jedinstva.

"Danas se sa dubokim poštovanjem sećamo te dvojice velikana, ali i sa obnovljenom posvećenošću da branimo mir, bratstvo i prijateljstvo između naših naroda", poručila je Šimšić.

Ističe da je neophodno da učimo iz zajedničke istorije u kojoj smo, kako kaže, izgradili 185 godina čvrstih bilateralnih odnosa.

"Od 2011. godine Srbija i Francuska su strateški partneri, a mi smo odlučni da dalje unapređujemo tu saradnju", rekla je Šimšić.

Komemoracija je obavljena ispred spomenika kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i kralja Petra Prvog Karađorđevića na Porte de la Muette u Parizu.

Među prisutnima bila je Nevena Milić ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, ambasadorka Bosne i Hercegovine Bojana Kondić Panić, prota Slavko ispred Srpske pravoslavne crkve Eparhije zapadnoevropske, kao i predstavnici dijaspore.

Komemoraciju je, uz podršku ambasade Srbije u Francuskoj, organizovalo pet udruženja "Svesrpska zajednica Francuske" "Evropska federacija mladih Srba Evrope", "Kraguji", "Savez srpskog folklora Francuske" i "Svi Srbi u Parizu".

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević Ujedinitelj, koji je predvodio Srbiju u pobedonosnim borbama od 1912. do 1918. u oba balkanska i Prvom svetskom ratu i začetnik Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije, ubijen je 9. oktobra 1934. u Marselju tokom državne posete Francuskoj.

Pored njega, stradao je i ministar spoljnih poslova Francuske Luj Bartu.

Pozadina atentata ostala je nejasna, a neposredni izvršilac bio je Bugarin Vlado Georgijev Černozemski.

Kralj Aleksandar sahranjen je na Oplencu kod Topole, u crkvi Svetog Đorđa, spomen-crkvi i mauzoleju dinastije Karađorđević.

(Telegraf.rs/Tanjug)