Vlada Kameruna zabranila medijima da pišu o zdravlju predsednika

E. S.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: JEMAL COUNTESS / UPI / Profimedia

Kamerunska vlada zabranila je medijima da pišu o zdravlju predsednika Pola Bije, čije je odsustvo od prošlog meseca izazvalo spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.

U pismu regionalnim guvernerima od 9. oktobra, koje je distribuiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, kaže se da je u Kamerunu zabranjena svaka diskusija o zdravstvenom stanju 91-godišnje Bije, prenosi Rojters.

"Od sada je strogo zabranjena svaka debata u medijima o zdravstvenom stanju predsednika. Prekršioci će odgovarati u skladu sa zakonom", istakao je ministar unutrašnjih poslova Pol Atanga Ndži.

On je podvukao da je razgovor o predsednikovom zdravlju "pitanje nacionalne bezbednosti".

Naložio je guvernerima da stvore jedinice za praćenje emitovanih sadržaja na privatnim medijskim kanalima i društvenim mrežama.

Bija se nije pojavljivao u javnosti od početka septembra. Njegov neuspeh da prisustvuje planiranom samitu u Francuskoj prošlog vikenda dodatno je podstakao javnu debatu o njegovom zdravlju. Na društvenim mrežama se pretpostavljalo da je Bija možda preminuo, piše Blumberg.

Ove nedelje, vlasti su izdale saopštenje da je predsednik bio u privatnoj poseti Ženevi i da je dobrog zdravlja, odbacujući izveštaje o njegovoj bolesti.

Kamerun je imao samo dva predsednika od sticanja nezavisnosti od Francuske i Velike Britanije početkom 1960-ih. Bija je na vlasti u Kamerunu od 1982. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)