Albanac, osuđeni ubica, koji je lagao da je sa Kosova, dobio pravo da ostane u Velikoj Britaniji

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Facebook

Albanac tražen zbog ubistva dobio je pravo da ostane u Velikoj Britaniji po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Fatmir Bleta (64), osuđen je na 13 godina zatvora nakon što je napustio Albaniju - gde je navodno pucao u glavu čoveku iz kalašnjikova.

Napustio je svoju domovinu da bi otputovao u Veliku Britaniju 1998. godine i zatražio azil lažno tvrdeći da je sa Kosova, zbog čega je kasnije bio u zatvoru na 33 meseca i dve nedelje. Bleta je dobio britansko državljanstvo 2017. godine, ali je osuđen za neistinitu izjavu da bi nabavio pasoš sledeće godine, zajedno sa još tri tačke optužnice za nepoštenje.

Dokumenti u koje je The Telegraph imao uvid otkrivaju da se Bleta opirao naporima za ekstradiciju tvrdeći da bi njegov povratak u Albaniju prekršio njegovo pravo na pravično suđenje, zagarantovano članom 6. Evropske konvencije. Prema sudskim dokumentima, Bleta je u septembru 1998. radio kao čuvar rezervoara u Albaniji kada je njemu i njegovom kolegi prišao čovek kojeg su prepoznali.

Bleta je tada navodno uperio kalašnjikov u žrtvu uprkos tome što mu je njegov kolega rekao da se ne igra sa pištoljem.

U dokumentima se dodaje da je njegov kolega tada bio svedok kako je povukao obarač i pucao čoveku u glavu.

Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu 2018. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokušalo da ga deportuje, ali se tvrdilo da bi to prekršilo njegova porodična prava jer bi to bilo 'neopravdano oštro' prema njegovoj ženi i četvoro dece, koji su mu se pridružili u Velikoj Britaniji 2000. prema članu 8. EKLJP.

Otkriveno je i da je dvoje Bletine dece osuđeno i zatvoreno zbog narkotika.

Ćerka Sara (28), bivša glumica, osuđena je na četiri godine zatvora zbog snabdevanja drogom klase A i B, dok sin Dorijan (37) služi 18-godišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine kokainom.

Britanski sudovi su sada odbacili zahtev Albanije za ekstradiciju uz obrazloženje da on nikada nije uhapšen i da nema dokaza da je znao za datum i mesto njegovog suđenja.

Sudije su prihvatile da ne postoji "dovoljna" garancija da će Bleta dobiti ponovljeno suđenje i da bi njegov povratak u Albaniju prekršio njegovo pravo na pravično suđenje.

Dvojica sudija u završnom predmetu Višeg tribunala u septembru složila su se da Bleta nije namerno 'odsustvovao' iz Albanije da bi izbegao suđenje i da neće moći da pristupi ponovljenom suđenju.

Sudije su stoga odbile žalbu Ministarstva unutrašnjih poslova na deportaciju jer su rekle da postoji „stvarni rizik da bi vraćanje podnosioca zahteva predstavljalo flagrantno kršenje člana 6 EKLJP“.

U svom domu u zapadnom Londonu, Bleta je rekao da je "sve jasno".

"U sudovima, oba suda, ja sam oslobođen. Grešite, proverite. 'Čisto' ovde, č'ista' Albanija, sve”, rekao je on.

Njegova ćerka je rekla: "Činjenice su potpuno pogrešne. Moj otac je oslobođen za to [ubistvo]".

"Okrivili su ga za to i ovo je ispalo, ako pogledate papirologiju i dokumentaciju koju mogu da vam pošaljem, on je za to oslobođen".

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da bi bilo neprikladno komentarisati dok je pravni postupak u toku.

(Telegraf.rs / Daily mail)