Hladnokrvno ubila roditelje, pa godinama živela s njihovim telima: "Ohrabrite se, bar ste uhvatili lošu osobu"

M. P.
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Essex Police/PA Wire

"Inteligentna manipulatorka" je ubila hladnokrvno svoje roditelje, zatim ih sakrila u improvizovane grobnice i živela pored njihovih tela četiri godine.

Virdžinija Mekalou (36) otrovala je svog oca, Džona Mekaloua (70), lekovima na recept, a ubrzo potom fatalno izbola svoju majku, Lois Mekalou (71), da bi potom lagala o njihovom boravištu dok je trošila njihov novac.

Sudija, Džastis Džonson, osudio je Mekalou iz Pomp Hila, kod Čelmsforda u Eseksu, na doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 36 godina u petak, nakon što je na prethodnom suđenju priznala njihovo ubistva koja je počinila između 17. i 20. juna 2019. godine.

Ričard Bučer, brat Lois Mekalou, rekao je da je njegova nećaka "veoma opasna" i da je ono što je uradila "poljuljalo njegovu veru u čovečanstvo."

Mekalou je otrovala svog oca, koji je radio kao univerzitetski predavač na Univerzitetu Anglija Raskin, lekovima na recept koje je zdrobila i stavila u njegova alkoholna pića. Sledećeg dana pretukla je majku čekićem i fatalno je izbola.

Na saslušanju o izricanju kazne rečeno je da je optužena sakrila njihova tela u improvizovane grobnice u porodičnoj kući u Pomp Hilu, a zatim je iznosila stalne laži kako bi prikrila tragove.

Hladnokrvno ubila roditelje Foto: Essex Police / PA Images / Profimedia

Napravilа je ogromne dugove na kreditnim karticama na ime svojih roditelja, a nakon njihove smrti nastavila je da troši njihove penzije.

Sud je čuo da je otkazivala porodične aranžmane i često govorila lekarima i rodbini da su njeni roditelji bolesni, na odmoru ili na dugim putovanjima.

Međutim, zabrinutost za Džona i Lois Mekalou pojavila se u septembru 2023. godine - tada je lekar opšte prakse iz njihove registrovane ordinacije izrazio zabrinutost, a tim za zaštitu u Eseksu je prijavio slučaj policiji.

Lekar nije video par već neko vreme i rekao je da Džon Mekalou nije preuzeo lekove niti dolazio na zakazane preglede.

Otkriveno je da je Mekalou često otkazivala termine, koristeći niz izgovora kako bi opravdala očevu odsutnost.

Policija je saopštila da je prvo pokrenuta istraga o nestalim osobama. Mekalou je lagala policajce, tvrdeći da su joj roditelji na putu i da će se vratiti u oktobru.

Istraga se ubrzo pretvorila u istragu ubistva, a kada je policija provalila u kuću u Pomp Hilu 15. septembra 2023. godine, Mekalou je priznala da su tela njenih roditelja u kući i da ih je ona ubila.

Na snimku koji je policija objavila, Mekalou je sa lisicama na rukama rekla policajcima: "Znala sam da će do ovoga na kraju doći."

"Ispravno je da odslužim kaznu."

Rekla je da je sipala "nešto" u piće svog oca i da je njegovo telo stavila ispod kreveta u prizemlju, dok je majčino telo stavila u ormar na spratu.

Mekalou, nakon što je uhapšena pod sumnjom za dvostruko ubistvo, rekla je policajcu:

"Ohrabrite se, bar ste uhvatili lošu osobu."

Dodala je: "Znam da ne delujem 100% zlo."

U policijskoj stanici, rekla je policajcima gde se nalazi kuhinjski nož, koji je opisala kao "oružje za ubistvo", i čekić za koji je rekla da "na njemu još ima krvi".

Policija iz Eseksa saopštila je da su pronađeni dokumenti na adresi koji su "prikazali sliku žene koja je očajnički pokušavala da spreči roditelje da otkriju dubinu finansijske rupe koju je nastavila da kopa, dok im je davala lažne nade u vezi s svojim zaposlenjem i budućim planovima."

Prilikom izricanja kazne, sudija je rekao optuženoj da je pre ubistava imala dugove od gotovo 60.000 funti i da je "isplela i održavala" "razrađenu, opsežnu i dugotrajnu mrežu obmane" mesecima i godinama.

Sudija Džastis Džonson opisao je njene postupke kao "grubo kršenje poverenja koje treba da postoji između roditelja i dece."

"Siguran sam da je glavni motiv za oba ubistva bio da sprečiš roditelje da otkriju da si ih krala i lagala, te da uzmeš novac koji je bio namenjen njima", rekao je sudija.

"Ohrabrite se, bar ste uhvatili lošu osobu" Foto: Elizabeth Cook / PA Images / Profimedia

Mekalou, koja ima plavu kosu do ramena i nosila je ljubičasti gornji deo, klimnula je glavom sudiji pre nego što su je sproveli u ćelije.

Kristina Agnju, branilac Mekalouove, rekla je sudu da optužena "kaže da je srećnija u zatvoru nego što je bila napolju."

Detektiv-inspektor Rob Kirbi iz policije u Eseksu izjavio je: "Virdžinija Mekalou je hladnokrvno ubila svoje roditelje."

"Njeni postupci su bili promišljeni, pažljivo isplanirani i izvedeni na način da što duže prikrije ono što je učinila."

"Ovo su bili postupci nekoga ko je uzeo vreme da isplanira i izvrši ubistvo svojih roditelja u cilju samoočuvanja i lične koristi, pre nego što je godinama živeo u blizini tela svojih žrtava."

"Tokom naše istrage, prikupili smo sliku o ogromnim nivoima prevare, izdaje i finansijskih malverzacija u koje je bila uključena."

"To je bilo šokantno i monumentalno."

"Mekalou je lagala o gotovo svakom aspektu svog života, održavajući predstavu kako bi prevarila sve oko sebe i očigledno iskoristila dobrotu svojih roditelja."

"Ona je inteligentna manipulatorka koja je izabrala da ubije svoje roditelje bezdušno, bez razmišljanja o njima ili o onima koji nastavljaju da pate zbog njihovog gubitka."

Nikola Rajs, specijalni tužilac za Krunsko tužilaštvo (CPS), rekla je: "Mekalou je hladnokrvno i brutalno ubila oba svoja roditelja pre nego što je sakrila njihova tela u improvizovane grobnice u njihovom domu."

"Provela je naredne četiri godine manipulišući i lažući članove porodice, medicinsko osoblje, finansijske institucije i policiju, trošeći novac svojih roditelja i stvarajući velike dugove na njihovo ime."

"Ovo je bio zaista uznemirujući slučaj, koji je iza sebe ostavio trag devastacije, i mogu samo da se nadam da će današnja presuda pomoći onima koji su voleli i brinuli o Lois i Džonu da počnu da se oporavljaju", zaključila je tužilac Rajs.

(Telegraf.rs)