Obama pozvao Amerikance da glasaju za Haris u tesnoj trci, pa napao Trampa: "Misli na novac i ego, ne na vas"

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Barak Obama apelovao je na Amerikance da glasaju za Kamalu Haris, upozoravajući na "tesnu" trku između nje i Donalda Trampa na izborima do kojih je ostalo manje od mesec dana.

Na predizbornom skupu održanom u četvrtak u Pitsburgu u takozvanoj "sving" državi Pensilvaniji, on je pozvao ljude da "spuste telefone... zgrabe svoje prijatelje i porodicu i glasaju" za aktuelnog demokratskog potpredsednika na američkim izborima 5. novembra.

Obama je izjavio, nakon što su pojedini mediji objavili da izvestan broj Afroamerikanaca namerava da ne glasa na predsedničkim izborima 5. novembra jer ne žele da glasaju za Haris, da smatra da Afroamerikanci ne žele da glasaju za nju jer je žena.

"Ovi izbori će biti tesni jer ima mnogo Amerikanaca koji se još uvek bore tamo. Ne radi se samo o politikama koje su na glasanju. Radi se o vrednostima", rekao je Obama na Univerzitetu u Pitsburgu, prenosi BBC.

On je na skupu i oštro kritikovao republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Foto: Tanjug/AP

Obama je rekao da Trampova sklonost da ponižava ljude ne predstavlja pravu snagu, navodeći da republikanskom predsedničkom kandidatu nije stalo da unapredi život Afroamerikanaca u Pensilvaniji.

On je Trampa osudio kao sebičnog političara kome je stalo samo do "svog ega, novca i statusa".

"On ne razmišlja o vama", rekao je on, optužujući Trampa da "pokušava da sruši" Zakon o pristupačnoj nezi - ključni zakon na koji se oslanjaju milioni Amerikanaca.

Bivši demokratski predsednik održao je skup na mitingu na Univerzitetu u Pitsburgu u Pensilvaniji koja je prva stanica njegove predizborne turneje.

Njegov stari predizborni slogan "Da, možemo" promenjen je u "Da, ona može" na skupu u Pitsburgu.

Foto: Tanjug/AP

Barak, 44. američki predsednik i njegova supruga Mišel Obama javno su podržali Haris u julu, ubrzo nakon što je Bajden objavio svoju odluku da se povuče iz trke za Belu kuću.

Haris i Tramp se bore za podršku Afroamerikanaca, a nedavna anketa AP-NORC Centra za istraživanje javnog mnjenja pokazala je da oko sedam od 10 glasača Afroamerikanaca ima donekle ili veoma povoljan stav o Haris.

Prema toj anketi, mišljenja birača Afroamerikanaca o Trampu bila su u velikoj meri negativna.

(Telegraf.rs/Tanjug)