"Ostanite na sigurnom, moguće su poplave": Dramatično upozorenje stanovnicima Floride

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Floride pozvali su stanovnike da ostanu na sigurnom zbog mogućih velikih poplava nakon razorgnog uragana Milton.

- Poplave su već zabeležene u okrugu Hilsburou na zapadnoj obali Floride, okrugu Sent Džons u blizini Džeksonvila i reke Mala Vekiva u regiji Orlando - rekao je Kevin Gutri, direktor američkog Odeljenja za upravljanje hitnim situacijama na Floridi, javlja NBC.

Gutri je rekao da nivo vode u tim područjima nastavlja da raste.

- Putevi su poplavljeni. Molim vas, nemojte hodati ili voziti kroz njih - poručio je.

Dodao je da ljudi ne bi trebali da posećuju pogođena područja jer otežavaju hitnim službama da rade svoj posao.

"Ovo je još ozbiljna situacija"

Potpredsednica SAD i kandidatkinja demokrata Kamala Haris apelovala je da je "ovo i dalje ozbiljna situacija".

"Za sve na Floridi: Iako je uragan Milton možda prošao, ovo je još ozbiljna situacija. Poplave, krhotine i dalekovodi mogu da stvore opasne uslove u vašoj zajednici. Molim vas ostanite na bezbednom i slušajte lokalne zvaničnike", napisala je na svom zvaničnom nalogu na Iksu.

"Ne izlažite se riziku"

Guverner Floride Ron DeSantis održao je konferenciju za medije u Sarasoti.

- Molim vas, zapamtite, dok pregledate štetu i čistite, budite oprezni s bilo kakvim srušenim dalekovodima. Mogu biti smrtonosni. Ne dirajte ih i držite se podalje od bilo kakvih krhotina koje bi se mogle zapetljati unutar dalekovoda - poručio je DeSantis i dodao: "Ne izlažite se riziku".

Opasnost od poplava nije prošla, očekuje se rast vodostaja reka

Država je i dalje u opasnosti od poplava nakon što je palo do 457 mm kiše. Vlasti čekaju da vodostaji reka porastu, ali do sada su nivoi bili isti ili niži od onih nakon uragana Helene pre dve nedelje, rekla je gradonačelnica Tampe.

Većinu do sada prijavljenih velikih šteta izazvali su tornadi, rekla je čelnica Federalne agencije za upravljanje u hitnim situacijama DEan Krisvel, koja je posetila Talahasi.

- Naredbe o evakuaciji spasile su živote - rekla je, istaknuvši da je više od 90.000 stanovnika otišlo u skloništa.

Najmanje 16 osoba poginulo na Floridi

Najmanje 16 osoba poginulo je u uraganu na Floridi, potvrdili su zvaničnici za Si-Bi-Es (CBS).

Uragan je u četvrtak ostavio više od 2,6 miliona potrošača bez struje. Obim štete se još procenjuje, a uragan je doneo poplave.

Uragan Milton pogodio je veći deo Floride, a već su raspoređene hiljade jedinica Nacionalne garde, kojima pomažu jedinice iz drugih američkih država, a, između ostalog, treba da obezbede da 50.000 elektromontera ponovo osposobe elektromrežu širom Floride.

Delovi Floride još se oporavljaju od uragana Helena koji je pre dve sedmice pogodio region Zaliva Tampa i region Big Bend na severu države. Taj uragan je odneo najmanje 230 života u šest američkih saveznih država.

(Telegraf.rs/Index/Tanjug)