Ukrajinska novinarka umrla u ruskom zarobljeništvu: "Nažalost, ova informacija je potvrđena"

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

Predstavnik Koordinacionog štaba za postupanje sa ratnim zarobljenicima Petro Jacenko saopštio je danas da je ukrajinska novinarka Viktorija Rošina preminula u ruskom zarobljeništvu.

"Sproveli smo interne istrage i, nažalost, ova informacija je potvrđena. Viktoriju smo poznavali. Ona je 22. godine pravila materijale u Koordinacionom štabu. Stoga je ovo izuzetno tužna vest za nas, ali i za svo ukrajinsko novinarstvo", rekao je predstavnik Koordinacionog štaba, prenosi Ukrinform.

Jacenko je napomenuo da je još rano govoriti o okolnostima smrti i da se radi na njihovom utvrđivanju.

"Mislim da ćemo u svakom slučaju saznati ove okolnosti. Takođe, ako postoje oni koji su krivi za ovo, oni koji su izazvali ovu smrt, sigurno će biti kažnjeni, jer takvi zločini ne zastarevaju", rekao je on.

On je naveo da je prethodno otpočeo proces oslobađanja Rošine, kao i da je njeno prebacivanje iz Taganroga u Moskvu, predstavljalo fazu pripreme za oslobađanje.

"Trudimo se da ne zaboravimo naše vojnike, civile i novinare koji se nalaze i taj posao je u toku. Nažalost, nismo imali vremena ovde", dodao je Jacenko.

Viktorija Rošina je nestala 3. avgusta 2023. tokom putovanja na teritorije koje je okupirala Rusija, navodi ukrajinska agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)