Umrla glava čuvene porodice Kenedi

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Udovica Roberta F. Kenedija pretrpela je moždani udar prošle nedelje i bila je na lečenju u bolnici gde je preminula, rekao je njen unuk, bivši kongresmen Džo Kenedi III.

Etel Kenedi, koja je izgubila muža Roberta F. Kenedija i zeta, predsednika Džona F. Kenedija, zbog atentata, i koja je svoj bol pretvorila u odgajanje svoje 11-oro dece i život posvećen javnoj službi, preminula je u četvrtak. Imala je 96 godina.

"Sa srcima punim ljubavi objavljujemo smrt naše neverovatne bake, Etel Kenedi," navodi se u saopštenju. "Preminula je jutros od komplikacija usled moždanog udara koji je pretrpela prošle nedelje."

Rođena kao Etel Skejkel 11. aprila 1928. u Čikagu, njen život bio je obeležen tragedijama čak i pre nego što ju je Sirhan Sirhan učinio udovicom 1968. godine ubistvom njenog muža dok je bio u predsedničkoj trci.

Njeni roditelji, magnat u industriji uglja Džordž Skejkel i njegova supruga En Branak Skejkel, poginuli su u avionskoj nesreći 1955. godine.

Kenedi je svog budućeg muža upoznala 1945. godine u ski centru u Kvebeku. U to vreme, on je izlazio sa njenom starijom sestrom, Patrišom, prema zvaničnoj biografiji u Predsedničkoj biblioteci i muzeju Džona F. Kenedija.

Pet godina kasnije, Bobi i Etel su se venčali, a njihovo prvo dete, Ketlin, rođeno je 4. jula 1951. godine.

Do 1956. godine, mladi par je sa svojom rastućom porodicom živeo u prostranoj vili u Virdžiniji koju su kupili od JFK-a. U međuvremenu, javni profil Roberta F. Kenedija bio je u porastu kao glavnog savetnika Odbora Senata za istragu.

Kao i ostatak njene porodice, Kenedijeva je učestvovala u predsedničkoj kampanji JFK-a, a nakon što je izabran 1960. godine, njen muž je imenovan za državnog tužioca.

Posle atentata na JFK-a, Robert F. Kenedi se uspešno kandidovao za Senat Sjedinjenih Američkih Država iz Njujorka. Zatim je 1968. godine pokrenuo predsedničku kampanju uz podršku svoje žene.

"Kenedi je uvek bio njen najvatreniji vernik, a ona je bila dosledni zagovornik trke za Belu kuću", napisao je Evan Tomas, biograf RFK-a u knjizi "Robert Kenedi: Njegov život". "Ako je imala privatne misli o tome da bi mogla postati udovica, nije ih iznosila."

Šest meseci nakon što je RFK ubijen, Kenedijeva je rodila njihovo poslednje dete, Rori. Oko tog vremena, Kenedijeva je osnovala Robert F. Kenedi Centar za pravdu i ljudska prava i posvetila se radu na nekim od istih ciljeva za koje se zalagao njen muž.

Za njen rad, Kenedi je 2014. godine predsednik Barak Obama odlikovao Predsedničkom medaljom slobode.

(Telegraf.rs)