Nivo mora podigao se za najmanje 2,5 metara nakon udara uragana, pogledajte snimke: "Opasnost još nije prošla"

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Podizanje nivoa mora često je najopasniji deo uragana, a to je zabeleženo i prilikom udara Miltona na Floridu. Radi se o "vodenom zidu" koji vetrovi uraganske snage bacaju na kopno i mogu da uzrokuju katastrofalne poplave, posebno kada dođu u kombinaciji s ekstremnim kišama.

Uragan Milton trenutno se udaljava od istočne obale Floride prema Atlantiku, ali teško je proceniti koliko se zapravo podigao nivo mora. Malo je službenih mesta za merenja i situacija je i dalje previše opasna da bi se došlo do nekih novih podataka.

Međutim, Weather Channel izveštava o talasima od 2,5 metara u blizini Sarasote i talasima od 1-2 metra južnije od Nejplsa do luke Šarlot.

More se podiglo najviše južno od mesta udara uragana u kopno, dok je na severu, u zalivu Tampa zabeleženo spuštanje nivoa mora jer su se razvijali vetrovi s kopna prema moru, a ne obrnuto, kao što se očekivalo.

To znači da je nivo vode zapravo pao za oko metar i po, a očevici govore da je zaliv bio ispražnjen od vode.

U nekim je područjima Floride palo je čak 45 mm kiše po kvadratu. Još uevk su na snazi upozorenja na podizanje nivoa mora od istočne i središnje Floride prema severu do južne Džordžije.

Milton je udario Floridu kao oluja 3 kategorije, u međuvremenu je oslabio na oluju 1 kategorije, ali i dalje predstavlja opasnost.

Obilne kiše i dalje predstavljaju rizik, a na nekim mestima u toku jednog dana palo je kiše koliko padne za nekoliko meseci. Iznenadne poplave su sada prijavljene u okrugu Hilsboro, gde se nalazi Tampa, koja se proteže na sever i istok prema Orlandu gde su upozorenja o poplavama još uvek na snazi.

"Opasnost nije prošla"

Opasnost od poplava u Tampi nastaviće se i ovog jutra, iako je grad izbegao najgore od olujnog udara, rekao je gradonačelnik na brifingu u četvrtak ujutru.

"Nije gotovo. U 7 ujutru kada dođe plima, reke će poplaviti čitav okrug Hilsboro, ne samo u gradu Tampi", rekla je gradonačelnica Džejn Kastor.

(Telegraf.rs)