Zelenski: Rat u Ukrajini je moguće završiti najkasnije do 2025. godine

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Tokom posete Hrvatskoj, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da vidi priliku u narednim mesecima da postavi preduslove za okončanje rusko-ukrajinskog rata do 2025. godine, pod uslovima prihvatljivim za Ukrajinu.

Zelenski je to, kako prenosi Ukrainska Pravda, rekao u javnom govoru pored hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Govoreći o Planu pobede Ukrajine, Zelenski je izjavio da vidi priliku u narednim mesecima da se otvori put za okončanje rata.

"Imamo šansu da krenemo napred ka miru i dugoročnoj stabilnosti u oktobru, novembru i decembru. Situacija na bojnom polju stvara priliku da napravimo ovaj izbor – izbor odlučnih akcija koje će okončati rat najkasnije do 2025. godine", naglasio je on.

"Računamo na liderstvo predsednika Džoa Bajdena, i oslanjamo se na snažne i mudre korake Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije kako bismo doneli mir i sigurnost u Evropu. I računamo na sve vas", dodao je Zelenski.

Pre toga, naglasio je da je poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u prvi element njegovog Plana pobede, jer je to jedini način da se uspostavi geopolitička sigurnost u Evropi i natera Rusija da prizna postojanje nepokorene Ukrajine.

(Telegraf.rs)