Naučnici u neverici: Jedan ruši Ameriku, dva uragana krenula prema Evropi, otkrivamo o čemu je reč

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock

Prethodnih dana čak tri uragana nastala su nad Atlantskim okeanom.

Foto: hurricane

Nad Meksičkim zalivom formirao se uragan Milton, koji je ubrzo prerastao u katastrofalnu oluju pete kategorije, a onda je kao oluja treće kategorije pogodio Floridu.

On je već sinoć svojim obodnim delom stigao do Floride, a svojim centrom obrušuva se danas i preti da razori centralni i zapadni deo ove savezne američke države i šire područje grada Tampe.

Očekuju se vetrovi od 200 km/h, preko 350 litara kiše i plimni talasi visine od nekoliko metara, koji prete da poplave sve pred sobom.

Istovremeno, sinoć se bivši uragan Krik obrušio na zapadnu Evropu i preti da donese poplave Francuskoj, a sve do Nemačke i Danske jake i olujne vetrove.

Ovaj sada već uveliko bivši uragan, nastao je nad srednjim delom Atlantika i ojačao na uragan četvrte kategorije. Srećom, ni u jednom trenutku nije ugrožavao kopno Amerike, a do evropskog kopna već je stigao kao vantropski ciklon.

U ovom trenutku nad središnjim Atlantikom nalazi se još jedan uragan, po imenu Lesli, koji će na svom putu preko otvorenog okeana ojačati na oluju drugu kategorije sa vetrovima od 180 km/h. Ni on neće ugrožavati kopno Amerike, a na svom putu ka severoistoku, postepeno će slabiti prema Azorskim ostrvima, kojima će doneti jake vetrove, visoke talase i obilne padavine, ali ne i razaranja i veće posledice.

Do ovih ostrva stići će tokom vikenda dosta oslabljen kao bivši uragan.

Foto: zoomEarth

On će potom na putu ka Portugaliji i jugozapadnoj Evropi dalje slabiti, ali ovim predelima kao vantropski snažan ciklon doneti obilne padavine i olujne vetrove, priobalnim predelima veoma visoke talase.

Foto: zoomEarth

Sezona uragana na severnom Atlantiku traje od juna do novembra, a njihov vrhunac javlja se u proseku tokom septembra. Ovogodišnji septembar doneo je veliko zatišje, ali je ipak snažan uragan Helena razorio sa Meksičkog zaliva severozapad Floride i jugoistok SAD, pri čemu je poginulo preko 230 ljudi.

Da bi uragani nastali i bili razvijeni i intenzivni, mora postojati nekoliko uslova, a jedan od njih je i vrlo topla voda okeana, bar minimum 26-27 stepeni, dok je ona u Meksičkom zalivu čak 30 stepeni u ovom delu godine.

Naučnici su zaista iznenađeni da u istom trenutku budu aktivna tri snažna uragana, od kojih je jedan na putu ka Evropi izgubio karakteristike uragana, ali ne i jake oluje.

Foto: zoomEarth

Uragani i tropske oluje uglavnom se kreću od istoka ka zapadu, odnosno ka američkom kopnu, gde neretko naprave zaokret i kao snažni vantropski cikloni snažnim zapadnim strujama stignu do severozapada Evrope.

Krik i Lesli su uragani koji se neće ni uputiti ka Americi, već su odmah napravili zaokret prema evropskom kopnu, ali na veliku sreću do njih neće ni stići kao uragani, prvenstevno jer su temperature vode Atlantika znatno niže, a i dosta su visoke geografske širine.

Inače, nije iznenenađenje da uragani sa tropskog Atlantika stignu do Evrope, pri čemu se na udaru mogu naći područja od Portugalije i Španije preko Francuske, zemalja Beneluksa i Britanskih ostrva i Irske do Skandinavije i Islanda.

Srećom, ove pojave su veoma retke.

Ne tako davne, snažan uragan sa tropskog Atlantika kao oluja prve kategorije obrušio se direktno na Irsku.

(Telegraf.rs)