Državni funkcioner iz stranke predsednika Ukrajine snimljen kako leži preko gomile novca: Uhapšen sa majkom

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Državni istražni biro u Ukrajini objavio je video-snimak službenika penzionog fonda kako leži na krevetu preko gomile novca, a kasnije su on i njegova majka uhapšeni sa skoro 6 miliona dolara u gotovini.

Iz Državnog istražnog biroa (SBI) su se oglasili i rekli da su agenti izvršili raciju u kancelariji šefa Hmeljnickog regionalnog centra za medicinsku i socijalnu zaštitu, u okviru istrage o falsifikovanju lažnih invalidskih potvrda koje omogućavaju muškarcima da izbegnu vojnu obavezu.

Agenti su u kancelariji pronašli 100.000 američkih dolara zajedno sa spiskovima muškaraca sa fiktivnim invaliditetom. Daljom pretragom imovine koja pripada majci i sinu došlo se do više od 5,2 miliona dolara, 300.000 evra i više od 5 miliona ukrajinskih grivni.

Navodno, reč je o članovima stranke Sluga naroda čiji je lider aktuelni predsednik zemlje Volodimir Zelenski.

Policija je na licu mesta uhapsila državnu službenicu Tatjanu Krupu i njenog sina Aleksandara koji je bio na čelu ogranka Hmeljnicki ukrajinskog državnog penzionog fonda.

"Agenti su pronašli novac u skoro svakom ćošku Krupinog stana, u ormarima, fiokama, nišama", navodi SBI i dodaje da su "zaplenjena i dokumenta koja potvrđuju nezakonite radnje službenika i njihovo pranje novca kroz različite poslovne projekte".

Na snimku koji je objavio SBI, Krupin sin leži na krevetu pored stotine hiljada dolara, evra i grivna. Ostalo je nejasno da li je novac pronađen raširen na krevetu ili su agenti SBI uredili scenu za dramatičan efekat.

Tokom racije, Krupa je "pokušao da se oslobodi dela novca tako što je kroz prozor bacio dve kese sa pola miliona dolara", navodi agencija.

Prema SBI, Krupa i njena porodica poseduju 30 nekretnina u Hmeljnickom, Lavovu i Kijevu, kao i nekretnine u Austriji, Španiji i Turskoj. Porodica Krupa poseduje i devet luksuznih automobila i hotelski kompleks, a na računima u stranim bankama skoro 2,3 miliona dolara. Ništa od ovog bogatstva nije pomenuto u imovinskim kartama koje zaposleni u ukrajinskoj vladi moraju da popune.

Majka i sin će biti optuženi za prevaru, pranje novca, zaveru, davanje lažnih izjava i nezakonito bogaćenje, saopštio je SBI, dodajući da se mogu suočiti sa zatvorskom kaznom do 12 godina.

(Telegraf.rs)