Ovih pet ključnih stvari je Melanija Tramp otkrila u svojim memoarima: Slovenka otvorila dušu

A. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

U nedavno objavljenim memoarima Melanije Tramp, bivše prve dame SAD, nekadašnja slovenačka manekenka, koja je poznata po tome što se godinama držala daleko od javnosti, otvorila je dušu o nizu zanimljivih pitanja.

Ona je otkrila detalje o prvom susretu sa Donaldom Trampom u jednom klubu u Njujorku, svoje stavove o zalaganju za abortus, a reagovala je i naokrutne glasine da njen sin ima autizam.

Memoari Melanije Tramp objavljeni su u utorak, a nekoliko medijskih kuća imalo priliku da ranije dobije knjigu na uvid. Očekivano, knjiga od 256 stranica nazvana jednostavno "Melanija" uglavnom izostavlja lične detalje iz života bivše prve dame.

BBC je preneo pet najzanimljivijih otkrića iz memoara:

1. Melania opisuje Trumpovu 'magnetsku energiju'

Bivša prva dama u prvom delu svoje knjige govori o svom manekenskom pozivu, što je dovelo do njenog dolaska u Njujork i otvorilo put za njen prvi susret s Trumpom.

To se dogodilo u petak uveče u septembru 1988. godine, kada je buduća gospođa Trump posetila "Kit Kat Klub" u Njujorku tokom Nedelje mode. Za stolom u VIP delu, bio je Donald Trump. On i njegova "privlačna plavuša" došli su da je pozdrave, navela je Melanija.

"Od trenutka kada je naš razgovor počeo, bila sam očarana njegovim šarmom i opuštenom prirodom", otkrila je ona.

Trump je tražio njen broj telefona. Ona je odbila, tražeći umesto toga da on da svoj broj. Zvala ga je nekoliko dana kasnije, što je dovelo do njihovog prvog sastanka na njegovom imanju "Seven Springs" u Bedforu (Njujork).

2. Okrutne tvrdnje o autizmu povredile su njenog sina

U jednom od ličnijih delova svoje knjige, Melanija diskutuje o tvrdnjama da je njen sin, Baron, autističan. Komičarka Rosi O'Donel objavila je na društvenim mrežama da je tada 10-godišnji Baron autističan, povezujući to sa videom njegovog ponašanja i govora tela na raznim događajima.

"Bila sam zapanjena takvom okrutnošću. Bilo mi je jasno da nije bila zainteresovana za podizanje svesti o autizmu. Imala sam osećaj da napada mog sina jer nije volela mog muža", navodi se u knjizi.

Melanija je otkrila da, iako "nema ničeg sramnog u autizmu", njen sin, sada 18-godišnjak, nije autističan. Komičarka se kasnije izvinila zbog te objave.

"Znala sam da će tvit i video postati viralni i znala sam koliko će ga to povrediti", dodala je Melanija.

Dodala je da je incident doveo do pokretanja njenog inicijative protiv zlostavljanja u Beloj kući -"Be Best".

3. Bivša prva dama ponavlja Trumpove lažne tvrdnje iz 2020.

Iako se Melanija može razlikovati od svog muža po mnogim pitanjima, poput prava na abortus, ona u velikoj meri ponavlja mnoge od Trampovih stavova, uključujući i one o izborima 2020. godine, koje je Trump izgubio od predsednika Džozefa Bajdena.

Njen ton je nešto blaži od muževog dok postavlja pitanja o rezultatima izbora, tvrdeći da su svi glasovi trebalo da budu prebrojani na dan izbora. Brojanje glasova trajalo je duže 2020. godine zbog većeg broja glasova poslatih poštom usled pandemije koronavirusa.

"Bio je to haos. Nisam jedina osoba koja dovodi u pitanje rezultate", tvrdi ona.

Knjiga dalje opisuje kako je Melanija Trump provela 6. januar, kada su Trumpove pristalice upale u Kapitol SAD. Objašnjava svoju odluku da ne osudi nasilje, kao što je tražila njena portparolka, tvrdeći da nije "bila svesna događaja koji se odvijaju" u Kapitolu.

"Da sam bila potpuno informisana o svim detaljima, naravno, odmah bih osudila nasilje koje se dogodilo u zgradi Kapitola", piše ona.

4. O pokušaju ubistva svog supruga kao posledici "haosa"

U drugom delu knjige bivša manekenka detaljno opisuje kako je bilo svedočiti pokušaju ubistva njenog muža dok je to gledala na televiziji. Tramp je tokom ove izborne sezone imao dva pokušaja ubistva, prvi tokom mitinga u julu u Batleru (Pensilvanija), dok je govorio na mitngu.

Melanija, koja se uglavnom drži podalje od kampanje, bila je u Bedminsteru (Nju Džersi), kada se incident dogodio.

"Gledala sam kako se haos odvija. Pucnjavu, Donalda koji instinktivno dotiče svoju glavu, i trenutnu reakciju agenata Tajne službe koji su ga štitili".

Nakon "onoga što se činilo kao večnost", navela je, konačno je razgovarala sa svojim mužem.

Tvrdi da je najviše brinula za svog sina, koji je takođe gledao na televiziji.

"Svaki put kada smo videli Donaldovo krvavo lice, morala sam da se podsetim da sam zapravo upravo razgovarala s njim".

Melanija opisuje Trampovo preživljavanje kao "ništa manje nego čudo".

5. Bivša prva dama iznosi svoj stav protiv abortusa

Treća supruga Donalda Trampa je otkrila neke od najkontroverznijih izjava iz svoje knjige pre nego što je ona zapravo objavljena, objavivši na društvenim mrežama prošle nedelje da žene imaju pravo na "individualnu slobodu". U memoarima, iznosi svoj stav o ovom pitanju.

"Imperativ je osigurati da žene imaju autonomiju u odlučivanju o svojoj želji za decom, na osnovu svojih uverenja, slobodnih od bilo kakve intervencije ili pritiska od strane vlade. Osnovno pravo žene na ličnu slobodu, na svoj život, daje joj ovlašćenje da prekine trudnoću ako to želi", smatra Melanija.

Ona se već suočila sa reagovanjima na ovaj stav, uključujući i od anti-abortus aktivista unutar Republikanske stranke.

Dok su Demokrate koristile pitanje reproduktivnih prava kako bi pokrenule birače, Tramp je promenio svoje stavove po ovom pitanju. Preuzeo je zasluge za pomoć u ukidanju presude "Roe protiv Vejda", rušeći ustavno pravo na abortus.

U drugim prilikama, kritikovao je republikanske zabrane abortusa kao previše stroge. Međutim, Tramp je rekao da je podstakao svoju ženu da slobodno izrazi svoje mišljenje o ovom pitanju.

"Razgovarali smo o tome. I rekao sam, moraš da pišeš ono što veruješ", rekao je prošle nedelje za Foks njuz.

(Telegraf.rs)