Vrhovni sud SAD razmatra zakonitost Bajdenovog ograničenja specijalne vrste oružja: Teško mu je ući u trag

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

U Vrhovnom sudu SAD danas su otpočela saslušanja o zakontosti uredbe iz 2022, koju je izdala administracija predsednika Džoa Bajdena o suzbijanju ''pušaka duhova'', vatrenog oružja kojem se uglavnom ne može ući u trag i čija se upotreba proširila u zločinima širom zemlje.

Administracija se sada žali na odluku nižeg suda u kojoj se proglašava da je američki Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) prekoračio svoja ovlašćenja u izdavanju pravila koje se odnosi na delove za oružje duhova, koji mogu da se kupe onlajn i brzo se sastavljaju kod kuće.

Tužitelji, uključujući proizvođače delova, različite vlasnike oružja i dve grupe za prava na oružje, Koalicija za politiku vatrenog oružja i Fondacija za drugi amandman, pokušavaju da blokiraju ovo pravilo ATF na saveznom sudu u Teksasu, prenosi Rojters.

Američka generalna advokatica Elizabet Prelogar, zastupajući u ime administracije, rekla je da savezna vlada dugo zahteva od prodavaca i proizvođača vatrenog oružja da svoje proizvode obeležavaju serijskim brojevima, održavaju evidenciju o prodaji i sprovode proveru prošlosti.

''Industrija bez poteškoća prati te uslove više od pola veka, a ti osnovni zahtevi su ključni za rešavanje zločina sa oružjem i držanje oružja u rukama maloletnika, prestupnika i nasilnika u porodici“, rekla je Prelogar pravosuđu.

Istakla je da poslednjih godina kompanije poput onih koje su osporile novu regulativu ''pokušavaju da zaobiđu te zahteve” prodajom vatrenog oružja kao ''kompleta koji se lako sklapaju” i koji se mogu napraviti kod kuće za samo 15 minuta.

Prelogar ističe da to oružje uglavnom kupuju ljudi koji nisu u mogućnosti da oružje nabave legalnim putem.

''Kao rezultat toga, naša nacija je videla eksploziju u zločinima počinjenim oružjem duhovima“, dodao je Prelogar, napominjući da je ATF, suočen sa ovom krizom javne bezbednosti, proglasio ovo pravilo 202.

Uredba zahteva od proizvođača kompleta i delova za vatreno oružje da obeleže svoje proizvode serijskim brojevima, dobiju licence i sprovode provere kupaca, kao što je već potrebno za drugo komercijalno proizvedeno vatreno oružje.

Pravilo podrazumeva da su ovi kompleti i komponente obuhvaćeni definicijom ''vatrenog oružja“ prema saveznom zakonu iz 1968, Zakonom o kontroli oružja, i da komercijalni proizvođači takvih kompleta moraju dobiti licencu.

Organi za sprovođenje zakona imaju teškoća da pronađu ovo oružje, nakon što se otkrije na mestu zločina, nazad do pojedinačnog kupca, jer nema serijske brojeve koji se nalaze na drugom vatrenom oružju.

Sudija Rid O'Konor iz Fort Vorta u Teksasu poništio je to pravilo 2023. godine, presudivši da je ATF doneo uredbu bez doprinosa Kongresa.

Peto američko tužilaštvo sa sedištem u Nju Orleansu je kasnije podržalo O'Konorovu odluku, okrivljujući agenciju da je neovlašćeno vršila posao Kongresa.

'Vrhovni sud je 2023. godine ponovo uspostavio ovo pravilo do žalbe administracije, a u sličnom slučaju u vezi sa oružjem, Vrhovni sud je u junu odbacio savezno pravilo kojim se zabranjuju uređaji koji omogućavaju da poluautomatsko oružje puca brzo poput mitraljeza.

SAD imaju najveću stopu posedovanja oružja na svetu, oni su nacija duboko podeljena oko pitanja nasilja izvršenog vatrenim oružjem, uključujući česte masovne pucnjave, piše Rojters.

U tri glavne presude od 2008. godine, Vrhovni sud je proširio prava na oružje, uključujući odluku iz 2022. kojom je prvi put proglašeno da Ustav SAD štiti pravo pojedinca da nosi pištolj u javnosti radi samoodbrane.

(Telegraf.rs/Tanjug)