Rusi su bili primorani da obore svoj najveći i najmoderniji dron: Još jedna pobeda zapadnih obaveštajaca

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Pre nekoliko dana na nebu iznad istočne Ukrajine dogodila se bizarna situacija. Ruski borbeni avion je ispalio raketu vazduh-vazduh kratkog dometa i oborio sopstvenu bespilotnu letelicu.

Bio je to bespilotni borbeni dron "S-70" OkhotnikB (Lovac), najveći i najmoderniji u sastavu oružanih snaga Ruske Federacije, prenosi portal "The war zone", objavljujući detalje o misiji koja je privukla veliku pažnju vojnih stručnjaka.

"S-70" je teška borbena i izviđačka taktička bespilotna letelica sa stelt karakteristikama. Takođe je zamišljena da može učestvovati u vazdušnim borbama, kako kao nezavisna letelica, tako i u paru sa drugim avionima.

Rušenje drona "S-70" dogodilo se u blizini Konstantinivke, u Donjecku, navodno nepunih 20 kilometara iza ukrajinskih linija. Video snimci snimljeni sa tla prikazuju jedan avion kako puca na drugi iz blizine, a zatim se delovi otvorenog drona ruše na zemlju. Fotografije i video snimci olupine jasno pokazuju da je reč o "S-70".

Čini se da je reč o jednom od ranijih prototipova drona, koji je prvi put predstavljen početkom 2019. godine, ili o modelu izgrađenom prema sličnim specifikacijama i značajno niže sofisticiranosti od modernije varijante sa poboljšanim stelt karakteristikama predstavljene 2021.

Neki tvrde da je dron oborio avion "Su-57" Felon. Iako nema zvanične potvrde, to bi imalo smisla s obzirom na to da su ova dva programa naoružanja direktno povezana.

Ruska vojska je pre napada na Ukrajinu vršila zajednička testiranja "lojalnih pratilaca" drona "S70" i aviona "Su-57", koji je trebalo da dejstvuju u paru. Za sada nema potvrde zbog čega je dron oboren u "prijateljskoj vatri".

Veruje se da je "S-70" bio na testiranju u borbenim uslovima i da je verovatno došlo do problema. Kako ne bi pao u ruke neprijatelju odlučeno je da on bude oboren. Uprkos tome njegovi delovi su pali iza ukrajinskih linija.

Postoji mogućnost da su operateri izgubili kontrolu nad letelicom i da je ona zalutala u vazdušni prostor nad neprijateljskom teritorijom. Sistematički problemi mogu se javiti, a ovde se radi o veoma gustoj sredini borbenog elektronskog ratovanja.

Ovo nije neuobičajena situacija za testiranje novih naprednih tehnologija bez posade ili čak za operacije postojećih tipova u neprijateljskim i benignim oblastima. Borbeni avioni spremni da obore dron nisu novost.

Na primer, SAD su morale to da učine više puta kada su njihovi dronovi zalutali tokom globalnog rata protiv terora. Veoma osetljiv dron poput "S-70", izgubljen duboko u ukrajinskoj teritoriji, koji je pao i nije teško oštećen bio bi ogroman problem za Rusiju, kako tehnološki, tako i u smislu percepcije. Još se pamti kako su SAD izgubile svoj daleko tajnovitiji dron "RQ-170" u Iranu 2011. godine.

Činjenica da se to dogodilo nad teritorijom koju drže Ukrajinci je takođe iznenađujuća. Prvo, PVO mreža u ovoj oblasti je izuzetno robusna i predstavlja veliku pretnju za sve što leti blizu fronta, posebno na većoj visini. Zbunjujuće da su "S-70" i borbeni avion preživeli dovoljno dugo da izvedu obaranje u ovoj oblasti. Rizik je očigledno bio vredan truda iz ruske perspektive.

Uprkos tome  olupina "S-70" predstavlja najprivlačniju priliku za eksploataciju stranih materijala u sukobu, a do sada ih je bilo mnogo. Takođe ima smisla zašto bi veliki delovi bili brzo uklonjeni, jer ako bi Rusija mogla da geolocira olupinu, sigurno bi pokušala da je napadne, verovatno sa balističkom raketom "Iskander-M" kako bi je eliminisali što je pre moguće.

Dronovi "S-70" smešteni su u vazduhoplovnoj bazi Aktubinsk", koja je ključna za testiranje letelica i koja se nalazi oko 700 kilometara iza linije fronta.

  • Tehnički podaci:
  • Dron: OkhotnikB (Lovac)
  • Posada: /
  • Raspon krila: 20 metara
  • Težina (prazan): 10 tona
  • Težina (pun): 25 tona
  • Maksimalna brzina: 1.000 km na sat
  • Maksimalna daljina: 6.000 km

(Telegraf.rs)