Ruski "trgovac smrću" ponovo u poslu: Viktor But sad prodaje oružje Hutima u Jemenu

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Poznati ruski trgovac oružjem, koji je razmenjen za američku košarkašicu Britni Grajner pre dve godine, pokušava da se vrati u biznis.

Kako je preneo "Businessinsider", Viktor But sada pokušava da prodaje oružje pobunjenim Hutima u Jemenu, koje podržava Iran.

But je u javnosti bio poznat kao "trgovac smrću", uhapšen je u američkoj operaciji 2008. godine, nakon što je decenijama švercovao oružje proizvedeno u Sovjetskom Savezu iz Evrope u Bliski istok i Afriku.

Kasnije je osuđen po više tačaka optužnice, uključujući i zaveru za ubistvo američkih državljana i zvaničnika i isporuku protivavionskih raketa.

Nakon što je proveo deceniju u američkom pritvoru, pušten je 2022. godine kao deo visoko profilisane razmene zatvorenika u zamenu za američku košarkašicu, koja je bila pritvorena u Rusiji nakon što je u zemlju unela malu količinu kanabisovog ulja.

Nakon što je oslobođen, činilo se da je But preusmerio svoju pažnju na politiku, pridruživši se ultranacionalističkoj stranci koja podržava Kremlj, a osvojio je i poslaničko mesto na izborima u lokalnoj skupštini.

Međutim, prema izveštaju, ponovo se bavi posredovanjem u trgovini oružjem, što je zabrinutost koju su zvaničnici Pentagona izrazili samo nekoliko dana nakon njegovog puštanja.

Pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, uključujući jednog evropskog bezbednosnog zvaničnika, mediji u SAD navode da je But bio prisutan na pregovorima u Moskvi u avgustu, na kojima su Huti pokušavali da pregovaraju o kupovini automatskog oružja u vrednosti od deset miliona dolara.

Izvori su naveli da su dva predstavnika Huta otputovala u Moskvu pod izgovorom kupovine vozila i pesticida, odnosno veštačkog đubriva. Rekli su da nisu znali da li se pregovara u ime Kremlja ili samo uz njegovu prećutnu saglasnost. Iz Kremlja nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Prema izvorima upoznatim sa situacijom, koji su razgovarali sa novinarima "The Wall Street Journal", isporuke naoružanja iz rusije za hute mogle bi da krenu već ovog meseca. Radi se uglavnom o automatskim puškama "AK-74", a isporuka bi se izvršila pod izgovorom isporuka hrane.

Hutski pobunjenici su više puta napadali trgovačke brodove u Crvenom moru od prošle godine, iako su neki napadi bili usmereni na izraelske i američke vojne brodove. SAD i zapadni saveznici pokrenuli su protivnapade kako bi sprečili ove napade, što je imalo značajne ekonomske posledice.

Prema izveštaju Agencije za odbrambenu obaveštajnu službu iz aprila, promet trgovačkih brodova kroz Crveno more je značajno opao, a alternativne pomorske rute povećavaju troškove putovanja. Takođe su skočile i premijer osiguranja za putovanje brodova kroz Crveno more.

"Trenutno, vidimo premije koje su skuplje do dva odsto na vrednost broda za jedan prolazak kroz Crveno more, usled nestabilnog interesa osiguravajućih kuća", rekla je Lusi Nevil, izvršna direktorka za pomorstvo, teret i logistiku u brokerskoj firmi "Marsh".

Pre samo nekoliko nedelja cena osiguranja je bila 0,7 odsto od vrednosti broda.

U januaru, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je novinarima na pres konferenciji da su napadi Huta na međunarodne trgovačke brodove "pretnja za sve". Huti su takođe lansirali dronove i rakete ka Izraelu, tvrdeći da to čine u podršci Palestincima u Gazi.

Mesecima su američke obaveštajne agencije upozoravale da bi Rusija mogla da naoruža Hute protivbrodskim raketama kao odmazdu za podršku SAD Ukrajini.

"Ovi napadi imaju stvarne posledice na cene koje ljudi moraju da plate za hranu, lekove, energiju", rekao je Blinken i dodao:

"Brodovi moraju da budu preusmereni na druge destinacije, cene osiguranja rastu, a osnovno načelo slobode plovidbe je na kocki".

Iako se trgovina oružjem koju je organizovao Viktor But ne odnosi na protivbrodske rakete, njegova umešanost i dalje predstavlja značajnu rusku intervenciju u tekuću krizu u Crvenom moru.

(Telegraf.rs)