Poznata modelsica otkrila šta je doživela na ostrvu Epstajna : "Rekli su mi da treba da ga izmasiram, ali..."

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lisa Filips je imala velike snove da postane vrhunski model kada je srela Džefrija Epstajna. Međutim, za razliku od uspešne karijere, doživela je seksualno zlostavljanje od kojeg se oporavljala godinama.

Devojka sa naslovne strane, koja je rekla da ju je zlostavljao pokojni osuđeni seksualni prestupnik na njegovom privatnom ostrvu, otvoreno govori u novom podkastu "Od sada". Ona ima za cilj da podigne svest o trgovini ljudima i o tome kako ona može uticati na bilo koga.

"Trebalo mi je mnogo godina da dođem do ove tačke. Borila sam se sa konfuzijom onog što mi se dogodilo pre mnogo godina", rekla je za Fok Nevs Digital Filips, sada model i agent u Los Anđelesu.

"Kada sam počela da razgovaram sa njegovim žrtvama shvatila sam da svi imamo sličnu priču i da smo imali isto godina, uglavnom od 18 do 25", rekla je ona.

Filips je počela da se bavi modelingom kada je imala 16 godina. Sa 19 godina već je krenula u modne prestonice, poput Londona i Pariza, ostavljajući svoj trag. Sa 21 godinom našla se u Njujorku, gde je rezervisala fotografisanje u Britanskoj Zapadnoj Indiji.

Tamo joj je druga manekenka rekla za obližnje ostrvo - Mali Sveti Džejms, piše Fox news.

"Imali smo dodatni dan. Rekla je: 'Hajdemo odavde. Hajde da uradimo nešto. Imam prijatelja, stvarno dobrog prijatelja. On je neverovatan. On ima ostrvo u blizini. Hajde da ga vidimo. Rekao je da će nam poslati čamac'", priseća se Lisa.

Foto: US Attorney's Office SDNY

Žene su se ukrcale u čamac i uputile se na ostrvo. Kada su stigle, tamo su već bile druge žene koje su plivale u bazenu i "uživale". U početku je sve izgledalo kao da je u "najboljem redu". Imali su divnu večeru pre nego što im je Epstajn prišao i predstavio se.

"Bio je veoma šarmantan. Bio je taj tip čoveka koji se interesovao za sve nas i činio da se svako od nas oseća posebno, veoma bezbedno i toliko zainteresovan za to ko si kao osoba. Nikada nisam imala tu pažnju od muškarca, čak ni od mog oca", objašnjava Lisa.

Međutim, stvari su se okrenule "prilično brzo", tvrdi ona.

Iste noći joj je nehajno prišla žena rekavši da Epštajn želi masažu. Zbunjena Filipsova je rekla da ne zna kako da masira, ali ju je žena ubedila da će to sigurno "dobro odraditi" i da je sledi. Tako je i uradila.

Lisa je tvrdila da se masaža ubrzo pretvorila u seksualno nasilje.

"Nisam imala kud, bila sam u tuđoj kući, na nekom ostrvu, daleko od svog doma. Nisam mogla da samo odem", rekla je Lisa.

Filipsova je kasnije saznala da je više žena, poput nje, bilo napadnuto i zlostavljano pod izgovorom da idu da ga "masiraju".

Vratila se u Njujork ispunjena sramotom.

"Posle toga mi je život krenuo lošom putanjom. Počela sam da se drogiram i pijem… Osećala sam se kao da sam ukaljana, ili da nešto nije u redu sa mnom što se nisam zauzela za sebe", objašnjava Lisa.

Foto: Tanjug/AP

Filipsova je rekla da je "potisnula" stid i zbunjenost koje je osećala dok je Epstajn sebe prikazivao kao mentora koji želi da pomogne.

"Niko nije pričao o jezivim masažama i onome što se dešavalo. Bio je uticajan i bio je manipulativan. Natera te da veruješ da je to normalno", dodaje.

Godine 2006, Epstajn je uhapšen zbog navoda da je unajmio tinejdžerke da mu pruže seksualne masaže u njegovoj kući na Floridi.

Dve godine kasnije, tužioci su dozvolili Epstajnu da se izjasni krivim po optužbi koja uključuje jednu žrtvu. Odležao je 13 meseci u zatvorskom programu a zatim je tiho počeo da obnavlja svoju mrežu uticajnih prijatelja, uz pomoć svoje bivše devojke Gislejn Maksvel.

U prošlogodišnjem intervjuu u zatvoru, Maksvelova je negirala da zna za Epstajnove zločine, insistirajući da je zažalila što ga je ikada srela i da nije imala pojma da je "sposoban za zlo".

Ali porotnici su čuli da je tokom njenog suđenja 2021. delovala kao šefica Epstajnove vile na Floridi, gde je obezbedila konstantno snabdevanje tinejdžerkama koje su bile dostupne za užasne "masaže".

Epstajnu je trebalo da se sudi pred Maksvelovom, ali se ubio u pritvoru u avgustu 2019. pre nego što je njegov slučaj mogao da bude rešen na sudu.

(Telegraf.rs)