Kineski laserski sistem za ometanje i uništavanje dronova viđen u Teheranu: Čuvao verskog vođu Alija Hamneija

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Shutterstock

Iran je rasporedio kineski laserski sistem za ometanje i uništavanje dronova kao jednu od mera bezbednosti tokom govora vrhovnog verskog lidera Alija Hamneija, prošlog petka pred masom od više desetina hiljada ljudi u Teheranu.

Kako prenosi portal "Thewarzone", u pitanju je sistem koji usmerenom energijom može da "zaslepi ili uništi" dron.

Iranske vlasti imale su značajnu ulogu u globalnom širenju bespilotnih letelice, uključujući i kamikaza dronove tipa "šahid" koji su poslati Rusiji za rat u Ukrajini. Međutim, sada se u Teheranu suočavaju sa sličnim pretnjama, posebno iz Izraela.

Slike za koje se tvrdi da prikazuju laserski anti-dron sistem u iranskoj prestonici Teheranu prvo su se pojavile na internetu prošlog petka. Sistem je navodno raspoređen kao deo mera bezbednosti tokom ajatolahovog govora u kome je on branio nedavni iranski balistički raketni napad na Izrael.

Istovremeno, Ali Hamnei je sa puškom pored sebe, hvalio teroristički napad Hamasa na Izrael od prošle godine, a koji je doveo do naglog porasta opasnosti od regionalnog sukoba. Ajatolah je rekao i da će iranski posrednici nastaviti da se bore uprkos nizu ciljanih atentata, koje je izvršio Izrael.

Stručnjaci su laserski anti-dron sistem iz Teherana identifikovali kao kineski sistem "Tihi lovac". Ovaj sistem poseduje Saudijska Arabija i ima kupolu sa jednim velikim kružnim otvorom (verovatno za projekciju laserskog zraka) sa desne strane centralnog jarbola.

Kupola "Tihog lovca" takođe poseduje i manje kružne otvore, koji bi trebalo da uključuju elektro-optičke i/ili infracrvene kamere za detekciju, praćenje i gađanje ciljeva, sa obe strane glavnog jarbola.

Sistem koji je raspoređen prošle nedelje u Teheranu ima sličan opšti dizajn i ima jedan veliki otvor sa leve strane. Pored toga, postoji otvor kvadratnog oblika sa desne strane. Centralni jarbol ima drugačiji dizajn.

Sličan, ako ne i identičan raspored vidi se u kineskoj promotivnoj literaturi za drugi laserski anti-dron sistem pod nazivom „Shen Nung“. u pitanju je verzija koja se montira na kamione.

Važno je napomenuti da oba ova anti-dron sistema imaju male radare na vrhu svojih kupola za pomoć u detekciji i praćenju ciljeva, što je takođe vidljivo na sistemu sa nedavno objavljenih slika.

Prema specifikacijama sistema "Shen Nung", on je sposoban da detektuje dronove na udaljenosti do pet kilometara pomoću radara. Navodi se da laserski sistem, sa snagom između 10 i 20 kilovata, može da lansira nesmrtonosne zaslepljujuće napade na udaljenosti od skoro tri kilometra, kao i da može uništiti određene ciljeve na udaljenosti do 1,5 kilometara.

Sistem može da aktivira laser u trajanju do 200 sekundi (nešto više od tri minuta) u kontinuitetu i potrebno mu je manje od pet minuta za inicijalno punjenje i za punjenje između "pucnjeva".

Ovo ističe neke osnovne prednosti i mane laserskog oružja sa usmerenom energijom. Praktično neograničen borj municije prati razmak između paljbe zbog vremena neophodnog za punjenje ili hlađenje između ispaljivanja.

Važno je naglasiti da čak i zaslepljivanje može biti veoma efikasno u borbi protiv dronova, uključujući i dronove kamikaze, jer zaslepljuje senzore i druge optičke sisteme, što ometa njihovu sposobnost da pronađu ciljeve i izvedu napade.

Istovremeno, ovo je manje korisno protiv dronova sa automatizovanim i/ili višemodalnim ciljanjem.

Prema onome što se vidi na fotografijama iz Teherana čini se da je laserski sistem bio deo šireg skupa anti-dron sistema koji su zajedno postalvjeni. S obzirom na sve ovo, ima smisla da bi iranske službe bezbednosti rasporedile različite vrste sistema i drugih odbrambenih mera zbog Hamneijevog pojavljivanja prošle nedelje.

Posedovanje ovih sistema, posebno radi zaštite vrhovnog verskog vođe, verovatno je posledica prioritetne molba iranske vlade upućena njenim kineskim partnerima, sa kojima ima bliske odnose.

Izrael već dugo koristi različite tipove naoružanih bespilotnih letelica, uključujući kamikaza tipove, u ciljanim napadima. Vojni, čak i mali komercijalni dronovi imaju potencijalnu primenu u atentatima na javne ličnosti.

Posebno su opasni kamikaza dronovi sa pogledom iz prvog lica (FPV), koji su postali lako dostupni. Teško ih je braniti, s obzirom na to da mogu biti lansirani blizu cilja ili sa udaljenosti od nekoliko kilometara.

Još nije potpuno jasno kolike su trenutne laserske anti-dron sposobnosti Teherana, ali pojavljivanje sistema "Shen Nung" ima smisla, s obzirom na potencijalne pretnje dronova sa kojima se zemlja suočava u ovom veoma turbulentnom periodu.

(Telegraf.rs)