Putinova luksuzna vila iznenada sravnjena sa zemljom: Predsednik je izbegavao, javnosti još ništa nije rečeno

A. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Proekt / WillWest News / Profimedia

Ruski nezavisni novinski portal Proekt objavio je u ponedeljak da je srušen Bočarov ručej (Bočarov potok), letnja rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina u ruskom gradu Sočiju u Krasnodarskom kraju, prenosi Daily Mail.

Proekt tvrdi da je Putin Soči i Krasnodarski kraj počeo da izbegava još prošle godine, i to nakon što je Ukrajina tu regiju počela intenzivnije da napada dronovima. Ruskog predsednika navodno su uplašili napadi dronovima na mete u Sočiju i Gelendžiku, obalnom gradu koji je od luke Novorosijsk, grada u kojem je do nedavno bila stacionirana Ruska crnomorska flota.

Međutim, Proekt piše da Putinove palate čuvaju sofisticirani sistemi za protivvazdušnu odbranu.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Bočarov ručej navodno je sravnjen sa zemljom u februaru i martu 2024. godine.

Proekt se zapitao zašto je luksuzna rezidencija naprasno uništena kada je renovirana pre 10 godine.

"Odgovor je, verovatno, očigledan... zbog napada dronovima. (Ruski predsednik Vladimir Putin) plaši se da boravi na crnomorskoj obali Krasnodarskog kraja. Putin je 2023. osetio pretnju za svoju sigurnost i uplašio se. Osoba koja ga poznaje potvrdila nam je da se ruski predsednik boji da leti južno", napisao je Proekt.

Telegraf ovo nije mogao nezavisno da proveri.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Nagađa se da je Putin srušio Bočarov ručej kako bi na istom mestu sagradio novu i još luksuzniju palatu. Nagađa se i da bi mogla sadržati sigurnije bunkere.

Proekt navodi da ruskoj javnosti nije rečeno da je srušen Bočarov ručej jer se Putinove rezidencije nalaze na zaštićenim područjima.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Proekt piše da je Putin u Bočarevom ručej godišnje provodio po 30 dana. Navodi se da je ruski predsednik upravo tamo bio za vreme pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, prenosi The Moscow Times.

Osim što u Bočarevom ručeju nije bio od marta, Proekt piše da je Putin odustao i od tradicionalne proslave rođendana svoje navodne dugogodišnje partnerke, bivše ruske gimnastičarke Aline Kabajeve. Njih dvoje su njene rođendane navodno obično slavili na obali Crnog mora.

Bočarov ručej sagrađen je 1955. godine, projektovao ga je sovjetski arhitekta Miron Mrežanov.

(Telegraf.rs/Jutarnji)