NASA snimila smrtonosni uragan iz svemira: "Mogla bi biti najgora oluja u 100 godina koja je pogodila Floridu"

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Predviđa se da će uragan Milton potencijalno biti najgora oluja koji je pogodila Floridu u "više od 100 godina", tvrdi FOX Weather. Očekuje se da će Milton, koji je u ponedeljak ojačao do uragana kategorije 5, pogoditi delove zapadne središnje Floride pod "jedinstvenim uglom" koji bi mogao dovesti do situacije koje su se hitne službe bojale, ali su se za nju pripremali decenijama. Uragan bi mogao doći ili iznad ili severno od metro područja Tampa-Sarasota, te bi mogao doneti znatno više vode nego prethodni uragani u tom regionu.

"Zapadna obala Floride spektakularno je osetljiva na olujne talase, kao što smo videli. Čak i tropska oluja može gurnuti vodu u Zalivu do opasnih visina, a kamoli jak uragan. Od ključne je važnosti da svi u srednjoj i južnoj Floridi budu dobro informisani jer stvari se brzo razvijaju", rekao je stručnjak za vremenske prognoze Brajan Norkros.

Ni deset dana nije prošlo od Helen, a delu Sjedinjenih Američkih država već preti Milton. Uprkos naoko bezazlenom nazivu, iza ovih se imena skrivaju opaki uragani, vremenske nepogode koje se, pod uticajem klimatskih promena, sve češće javljaju na severnoameričkom kontinentu.

Prošle je sednmice, podsetimo, uragan Helen poharao jugoistok SAD-a, usmrtivši više od 100 osoba u šest saveznih država, usled čega su stradale komunikacije, a milioni ljudi ostali bez struje. Samo u planinskom, teško pogođenom okrugu Bankomb u Severnoj Karolini, u kojem je i grad Ešvil, život je izgubilo 35 ljudi. Nakon razorne Helen, izgledna je nova pretnja i to ponovo na jugoistoku SAD. Kako piše CNN, Florida se priprema za još jedan uragan u Meksičkom zalivu, a reč je o tropskoj oluji koja nosi naziv Milton. Nastala je u subotu, u zapadnom delu tog zaliva, objavio je u posebnom upozorenju Nacionalni centar za uragane.

Predviđa se da će Milton u ove sedmice ojačati i, baš kao i Helen, stvoriti situaciju opasnu po život za delove zapadne obale Floride. To je dosad 13. imenovana oluja u 2024. što je zapravo neuobičajeno jer se u proseku do tog broja ne dođe pre 25. oktobra.

Imena tropskih ciklona, u koje spadaju uragani i tajfuni, nisu nimalo slučajna. Naime, pojedinačne oluje svake vrste imenuje Svetska meteorološka organizacija (WMO) i to tako da za svaku godinu i područje u kojima one nastaju postoji spisak imena. Tako se spisak za severoatlantski bazen formirao po principu jedno ime za svako slovo engleske abecede, izuzev slova Q, U, X, Y i Z. Radi se o nizu muških i ženskih imena koja se svakih šest godina rotiraju.

Zanimljivo je da su imena onih oluje koje rezultirala velikim katastrofama "penzionisana" pa je tako, na primer, spisak za severnoatlantski bazen u 2024. gotovo istovetan onome iz 2018. uz dve izmjene, a jedna od njih je i Milton. Naime, iza slova M stajao je Majkl, snažan i razoran tropski ciklon koji je 2018. postao prvi uragan kategorije 5 u 26 godina koji je stigao do kopna SAD. Između Helen i Miltona, dakle, u poslednjih deset dana, "ispucana" su i imena Ajzak, Džojs, Kirk i Lesli. Postoji mogućnost da će do kraja godine biti potrošena sva imena sa spiska i to ne bi bio prvi put. Intenzivne sezone uragana u Atlantiku dogodile su se 2005. i 2020, zbog čega je nakon regularnih nazivlja popis nastavljen slovima grčkog alfabeta.

(Telegraf.rs/Večernji list)