Ukrajinci izvršili diverziju i oštetili ruski brod u Baltičkom moru: Misteriozna rupa oneposobila minolovac

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Shutterstock

U ukrajinskoj diverzantskoj operaciji oštećen je ruski brod za čišćenje mina u oblasti Kalinjingrada u Rusiji i izbacila ga iz upotrebe, saopštila je u ponedeljak ukrajinska vojna obaveštajna služba.

Obaveštajna služba, poznata po akronimu GUR, navela je da je ovo drugi napad koji su izveli na ruski ratni brod u Baltičkom moru ove godine.

Agencija nije navela na koji način je izvela poslednju operaciju, ali je rekla da je voda ušla u motor broda "Aleksandar Obuhov", minolovca klase Aleksandrit, kroz "misterioznu rupu" u gasnoj cevi.

"Brod, koji je bio stacioniran u gradu Baltijsk i trebalo je da ode na borbeno dežurstvo, ozbiljno je oštećen", pisalo je u poruci na aplikaciji Telegram.

Nije bilo trenutnih komentara iz Rusije, koja je započela svoju punu invaziju u februaru 2022. godine. Njena eksklava Kalinjingrad nalazi se više od 300 km severozapadno od Ukrajine.

U saopštenju GUR-a navodi se da brod prolazi kroz velike popravke nakon incidenta.

Obaveštajna služba je objavila ono za šta tvrdi da je video snimak napravljen 3. oktobra, na kojem se vidi motor broda koji zahteva popravku nakon što je voda ušla u njega. Drugi deo snimka je navodno napravljen 29. septembra i prikazuje malu rupu.

Reuters nije mogao odmah da potvrdi video ili tvrdnje GUR-a.

GUR i proukrajinska ruska vojna grupa preuzeli su ranije ove godine odgovornost za podmetanje požara na ruskom ratnom brodu u Baltičkom moru u aprilu.

(Telegraf.rs)