SAD uvele sankcije međunarodnoj mreži za prikupljanje sredstava za Hamas

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Zvanični Twitter nalog države Izrael

Sjedinjene Američke Države uvele su u ponedeljak sankcije međunarodnoj mreži za prikupljanje sredstava za Hamas, optuživši je da ima ključnu ulogu u spoljnom finansiranju ove palestinske terorističke grupe, a potez je usvojen na prvu godišnjicu napada na Izrael od 7.oktobra 2023.

Ministarstvo finansija SAD je u saopštenju navelo da je uvelo sankcije protiv tri osobe, kao i protiv “lažne dobrotvorne organizacije” koju je optužilo da predstavlja međunarodne finansijere Hamasa, i protiv Al-Intaj Banke u Gazi za koju tvrde da je finansira palestinski pokret, preneo je Tajms of Izrael.

Na meti sankcija našli su se i dugogodišnji pristalica Hamasa, državljanin Jemena koji živi u Turskoj, kao i devet njegovih firmi, saopštilo je američko ministarstvo.

“U trenutku kada obeležavamo godinu dana od brutalnog terorističkog napada Hamasa, ministarstvo finansija će neumorno nastaviti da slabi sposobnost Hamasa i drugih destabilizujućih proksija Irana da finansiraju svoje operacije i vrše dodatne nasilne akte”, navela je u saopštenju ministarka finansija Dženet Jelen.

(Telegraf.rs/Tanjug)