Ribari zanemeli kad su rasporili bolesnog morskog psa: "Mislili smo da je pojela plastiku ili mrežu, ali..."

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock/Lewis Burnett

Telo 68-godišnje Kolin Monfor, Amerikanke iz Južne Dakote, pronađeno je u stomaku ajkule kod obala Istočnog Timora, što je šokiralo lokalne ribare. Nesreća se dogodila 26. septembra, dok je Kolin bila na izletu brodom sa šest prijatelja u blizini ostrva Pulau Reong.

Kolin je povukla jaka morska struja, a očajnički pokušaji njene grupe i vodiča da je vrate na brod nisu uspeli. Spasilački timovi su tragali za njom osam dana, ali su 3. oktobra obustavili potragu zbog opasnih uslova na moru i male šanse da je pronađu živu.

Nažalost, u nedelju je ribar u susednoj zemlji Istočni Timor pronašao ljudske ostatke unutar stomaka ajkule. Vlasti iz distrikta Likvisa potvrdile su da je žena imala crno ronilačko odelo i izgledala je kao zapadnjakinja, prenosi The Sun.

Ribar koji je ulovio ajkulu izjavio je: „Ajkula nije bila uobičajenog zdravstvenog stanja. Mislio sam da je progutala plastiku ili ribarsku mrežu. Kada smo je otvorili, unutra su bili ostaci žene".

Vlasti Istočnog Timora kontaktirale su obalsku stražu u Indoneziji i uputile apel za informacije o nestalim osobama, jer je oblast poznata po popularnim destinacijama za ronjenje u blizini indonežanskih ostrva.

Muhamed Saleh Goro, šef Regionalne tehničke jedinice za upravljanje morskim parkom ostrva Alor i okolnim okeanom, izjavio je: „Koordinisali smo sa indonežanskom ambasadom (KBRI) u Dili, a ambasada je potvrdila tačnost ove informacije. Telo žene pronađeno je u ajkuli u Timor Lesteu, izvan teritorije Indonezije. Istraga je u toku kako bi se potvrdilo da li su posmrtni ostaci povezani sa osobama prijavljenim kao nestale u Indoneziji".

Odela koja je žrtva nosila ukazuju na to da je bila ronilac, a zvanični rezultati istrage biće objavljeni kada se dobiju potpuni podaci. Prema izveštajima iz Timor Lestea, pretpostavlja se da je žrtva bila strana državljanka.

Ipda Đovani BM Tofi, načelnik policije u Južozapadnom Maluku, gde je turista prvobitno nestala, izjavio je da je vodič ronilačke grupe odmah prijavio njen nestanak: „Prvobitnu potragu su započeli njeni prijatelji, jer su bili zajedno na izletu na Banda ostrva. Koordinisali smo se sa vlastima sela Nabar kako bismo mobilisali lokalno stanovništvo da pretraže obale i vode oko ostrva Reong, ali žrtva nije pronađena."