Oglasio se američki predsednik povodom godišnjice masakra u Izraelu

A. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Aktuelni američki predsednik Džo Bajden oglasio se povodom godišnjice najbrutalnijeg masakra u istoriji Izraela i izrazio svoju počast jevrejskom narodu.

Njegovo saopštenje iz Bele kuće prenosimo u celosti.

"Na današnji dan prošle godine sunce je izašlo na ono što je trebalo da bude radosni jevrejski praznik. Do zalaska sunca, 7. oktobar je postao najsmrtonosniji dan za jevrejski narod od Holokausta. Danas se obeležava jedna godina žalosti za više od 1.200 nevinih ljudi svih uzrasta, uključujući 46 Amerikanaca, masakriranih u južnom Izraelu od strane terorističke grupe Hamas.

Godinu dana otkako je Hamas počinio užasna dela seksualnog nasilja. Godinu dana otkako je više od 250 nevinih uzeto za taoce, uključujući 12 Amerikanaca. Jedna godina za preživele koji nose rane, viđene i neviđene, koji više nikada neće biti isti. I godinu dana razornog rata. Na ovu svečanu godišnjicu, svedočimo o neizrecivoj brutalnosti sedmooktobarskih napada, ali i o lepoti života koji su tog dana ukradeni.

Napad 7. oktobra izvukao je na površinu bolna sećanja koja su ostavila milenijume mržnje i nasilja nad jevrejskim narodom. Zato sam ubrzo nakon napada postao prvi američki predsednik koji je posetio Izrael u vreme rata. Tada sam jasno rekao narodu Izraela: niste sami. Godinu dana kasnije, potpredsednik Haris i ja ostajemo u potpunosti posvećeni bezbednosti jevrejskog naroda, bezbednosti Izraela i njegovom pravu na postojanje. Podržavamo pravo Izraela da se brani od napada Hezbolaha, Hamasa, Huta i Irana. Prošle nedelje, prema mom naređenju, vojska Sjedinjenih Država je ponovo aktivno pomagala u uspešnoj odbrani Izraela, pomažući da se porazi napad iranskih balističkih raketa.

Danas i svaki dan mislim na taoce i njihove porodice. Sreo sam porodice talaca i tugovao sa njima. Oni su prošli pakao. Moja administracija je pregovarala za bezbedno oslobađanje više od 100 talaca, uključujući Amerikance. Nikada nećemo odustati dok sve preostale taoce ne vratimo kući bezbedno.

Takođe oštro osuđujem žestoki porast antisemitizma u Americi i širom sveta. To je neprihvatljivo. Svi se moramo ujedinjeni boriti protiv antisemitizma i protiv mržnje u svim njegovim oblicima.

Verujem da će istorija pamtiti i 7. oktobar kao mračan dan za palestinski narod zbog sukoba koji je Hamas pokrenuo tog dana. Previše civila je pretrpelo previše tokom ove godine sukoba — a desetine hiljada je ubijeno, što je mnogo više pogoršano zbog terorista koji se kriju i deluju među nedužnim ljudima. Nećemo prestati da radimo na postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji vraća taoce kući, omogućava povećanje humanitarne pomoći kako bi se ublažile patnje na terenu, osigurava bezbednost Izraela i okončava ovaj rat. Izraelci i Palestinci podjednako zaslužuju da žive u bezbednosti, dostojanstvu i miru. Takođe nastavljamo da verujemo da je diplomatsko rešenje širom graničnog regiona Izraela i Libana jedini put za vraćanje trajnog mira i omogućavanje stanovnicima sa obe strane da se bezbedno vrate svojim domovima.

Na ovaj dan sećanja, koji takođe pada na najsvetije dane jevrejskog kalendara, odajemo počast nesalomivom duhu jevrejskog naroda i oplakujemo žrtve 7. oktobra. Neka njihova uspomena bude blagoslov".

(Telegraf.rs)