Evo ko ubija kineske državljane u Pakistanu: Šta zapravo hoće Oslobodilačka vojska Baluča

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto:Tanjug/AP

Dva kineska državljana su poginula, a najmanje deset ljudi je povređeno u samoubilačkom napadu u blizini aerodroma u Karačiju (Pakistan).

Treće telo, koje još nije zvanično identifikovano, smatra se da je telo napadača, preneo je "BBC".

Kineska ambasada u Pakistanu saopštila je da je eksplozija koja se dogodila u nedelju uveče "teroristički napad" usmeren na konvoj kineskih inženjera koji rade na projektu energetske proizvodnje u provinciji Sind.

Separatistička Oslobodilačka vojska Baloča (BLA), koja je u poslednjim godinama izvela nekoliko napada na kineske državljane uključene u razvojne projekte u Pakistanu, preuzela je odgovornost za ovu samoubilačku akciju.

U saopštenju, militantna grupa je navela da je "ciljala visoki konvoj kineskih inženjera i investitora" koji su dolazili sa aerodroma u Karachiju. Grupa je opisala napad kao samoubilački i imenovala izvršioca kao Šaha Fahada, člana samoubilačke jedinice pod nazivom "Brigada Majeed".

Napad je izvršen pomoću "vozila sa improvizovanim eksplozivnim uređajem". Eksplozija se dogodila oko 23 časa po lokalnom vremenu. Pakistanski premijer Šehbaz Šarif nazvao je napad "gnusnim činom" i izrazio saučešće kineskom narodu.

"Pakistan je posvećen zaštiti naših kineskih prijatelja", naveo je on.

Kineska ambasada je potvrdila da su inženjeri deo kineskog preduzeća EPort Qasim Power Generation Co LtdE, koje je angažovano na izgradnji dve elektrane na ugalj u "Port Kasimu", blizu Karačija.

U Pakistanu se nalazi na hiljade kineskih radnika, mnogi od njih uključeni su u stvaranje ekonomskog koridora između dve zemlje kao deo kineske inicijative "Pojas i put", vredne više milijardi dolara.

Postrojenje "Port Kasim" deo je ovog koridora, zajedno sa nizom infrastrukturnih i energetskih projekata u pakistanskoj provinciji Baločistan, koja obiluje prirodnim resursima, uključujući gas i minerale.

Oslobodilačka vojska Baloča (BLA) i druge etničke baločke grupe vode dugotrajnu pobunu za samostalnu domovinu. Oni napadaju kineske državljane u regionu, tvrdeći da etnički Baločani ne dobijaju svoj deo bogatstva od stranih ulaganja i prirodnih resursa koji se tamo eksploatišu.

Kineska ambasada je u ponedeljak podsetila svoje građane i kineska preduzeća u Pakistanu da budu oprezni i da "učine sve što je moguće kako bi preduzeli mere bezbednosti". Ambasada je dodala da se nada da će Pakistan temeljno istražiti napad i "strogo kazniti ubicu".

Eksplozija se navodno čula u različitim delovima grada, a snimci lokalnih medija prikazuju gust dim i zapaljena vozila. Fotografije na internetu prikazuju bezbednosne službenike i vatrogasce koji istražuju mesto eksplozije, sa nekoliko vozila oštećenih u eksploziji.

"Među deset povređenih je jedan policajaca i jedna žena. Jedna osoba je u kritičnom stanju", navela je doktorka Sumaija, za lokalni "Davn njuz".

Iz kancelarije Ministarstva unutrašnjih poslova provincije Sind navodi se da je "cisterna eksplodirala ulici koja vodi do aerodroma. Ubrzo nakon eksplozije zatvoreni su svi putevi koji vode ka međunarodnom aerodromu, koji je danas otvorenn i normalno funkcioniše.

Vlasti su njavile da su pojačale bezbednost u zemlji uoči početka saita lidera Šangajske saradnje čiji je domaćin upravo Pakistan. U martu ove godine separatisti su napali aerodrom blizu luke Gvadar, koja jejoš jeda ključni deo ekonomskog koridora Kine i Pakistana.

U aprilu 2022. godine, grupa je ubila tri kineska predavača i pakistanskog vozača u samoubilačkom napadu blizu Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Karačiju.

U novembru 2018. godine, naoružani napadači su ubili najmanje četiri osobe u napadu na kineski konzulat u Karačiju.

(Telegraf.rs)