Ruski sud osudio američkog penzionera na šest godina zatvora jer se borio na strani Ukrajine

A. R.
Vreme čitanja: oko 1 min.
foto: Tanjug/AP

Moskovski sud osudio je američkog državljanina Stivena Habarda (72) na šest godina i 10 meseci zatvora zbog toga što se navodno borio kao plaćenik za Ukrajinu, javio je ruski državni medij TASS.

Habard, poreklom iz Mičigena, optužen je da se borio protiv Rusije za novčanu nadoknadu i prošlog meseca je priznao krivicu po optužbama da je bio plaćenik, prenose ruski državni mediji, piše CNN.

Ruski tužioci su naveli da se Habard borio na strani Ukrajine, u ključnom gradu Izjumu, nakon što je potpisao ugovor za oko 1.000 dolara mesečno, prenela je RIA. Uhapsile su ga ruske snage u aprilu 2022. godine.

"Da, slažem se sa optužbama", rekao je Habard pred moskovskim gradskim sudom na ročištu za izjašnjenje o krivici u septembru.

Njegovo suđenje i izricanje presude održani su iza zatvorenih vrata u moskovskom sudu.

Ranije u ponedeljak, ruski sud osudio je još jednog američkog državljanina, bivšeg marinca Roberta Gilmana, na sedam godina i mesec dana zatvora zbog napada na policajce, javljaju ruski državni mediji RIA Novosti.

Gilman već služi kaznu u ruskom zatvoru nakon što je u oktobru 2022. osuđen na više od četiri godine zbog napada na policajca, navodi Rojters. Kazna mu je kasnije smanjena na 3,5 godine.

Najnovija Gilmanova presuda, u ruskom gradu Voronježu, odnosi se na njegov navodni napad na zatvorskog službenika i državnog istražitelja.

(Telegraf.rs)