Trampa prozivaju zbog sata od 100.000 dolara: Pokrenuo novi biznis, ali sada je u velikom problemu

N. S.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp je nedavno počeo da prodaje blistave satove za 100.000 dolara. Kritičari se sada pitaju da li luksuzni sat zaista dolazi iz Švajcarske i postoje li pravne sumnje.

Donald Tramp (78) bivši predsednik SAD i verovatno budući lider SAD nedavno je počeo da prodaje satove , a cene za vodeće modele iz nove Trampove kolekcije satova je 100.000 dolara.

Kritičari se sada pitaju da li luksuzni sat zaista dolazi iz Švajcarske i postoje li pravne sumnje.Pošto su se probudile izvesne sumnje u vezi zlatnog časovnika republikanskog predsedničkog kandidata. Blick je odgovorio na neka pitanja.

Kakve satove prodaje Donald Tramp?

Model od 100.000 dolara pod nazivom "The Trump Victori Tourbillon" je sat za ljude koji vole "bling-bling". Luksuzni sat ima kućište od 200 grama zlata, koje je takođe ukrašeno sa 120 dijamanata. Model je dostupan u ružičastom ili žutom zlatu. Sa poslednjom varijantom, kupci takođe mogu da biraju između dva različita brojčanika – između crnog i zlatnog. Proizvodnja ovog sata ograničena je na 147 komada, a naravno sam Tramp zadržava jedan za sebe. "Svaki sat je pravi kolekcionarski predmet, sadrži ličnu posvetu i ja sam ga potpisao", rekao je on na društvenoj mreži iks.

Srce sata je mehanizam sa turbiljonom iz Švajcarske. Uređaj dizajniran da poboljša tačnost kretanja sata i smatra se jednom od najtežih disciplina u umetnosti časovničarstva. Oznaka "Sviss Made" nastavlja da bude pečat kvaliteta.

Da li je mehanizam zaista švajcarske proizvodnje?

Nakon što je Tramp prošle nedelje predstavio svoju kolekciju satova, ubrzo su se pojavile sumnje da li su oni zapravo švajcarske proizvodnje. Razni stručnjaci su brzo izneli pretpostavku: jeftina kineska roba. Menadžer marketinga neimenovanog švajcarskog brenda satova dao je poražavajuću presudu Hollivood Reporter- u : "Ako pogledate ove satove, svi vrište kineske proizvodnje. Nijedan od njih nije vredan tražene cene."

Sat može biti delimično proizveden u inostranstvu uprkos oznaci"Swiss Made". Jer prema zvaničnoj definiciji, samo 60 odsto troškova proizvodnje mora da bude u Švajcarskoj. Istraživanje je pokazalo da je bar mehanizam iz Švajcarske, tačnije: iz La Šo de Fonda, NE . Luksuzni sat Trump stiže u SAD preko proizvođača Ticino koji kupuje mehanizam od kompanije BCP Tourbillons iz grada Neuchatela. "To je standardni sat, kao i kod svih naših kupaca", rekao je osnivač kompanije. Njegov sat košta između 2.200 i 5.500 franaka

Koliko sat zapravo vredi?

Financial Times je istražio troškove za pojedine delove Trampovog sata. Za mehanizam sa turbijonom britanski ekonomski list procenjuje vednost od 4.800 dolara. Najveća stavka troškova je 200 grama zlata, što odgovara oko 19.000 dolara po trenutno visokoj ceni za plemeniti metal. „FT“ košta 120 dijamanata na 2.000 dolara. Ovome se dodaje 200 dolara za brojčanik i druge delove sata.

Uključujući popuste na količinu, novine procenjuju da ukupni troškovi materijala iznose oko 25.000 dolara. Cena sata je, dakle, četiri puta veća od troškova pojedinačnih delova."

Dakle, da li je Trampov sat od 100.000 dolara krađa?

Broj koji daje „FT“ još uvek ne odražava celu sliku. Pored 25.000 dolara tu su i troškovi proizvodnje. Tu su i drugi troškovi, kao što su marketing i prodaja. Naročito poznati luksuzni brendovi ulažu masivno kako bi svoje satove proglasili prestižnim i ekskluzivnim. Nije uzalud što brendovi kao što su Rolek i Tissot vole da budu sponzori. Nasuprot tome, Trampu nije potrebno mnogo da promoviše svoje satove. On se oslobađa samo 147 komada bez reklame.

Financial Times procenjuje da je neto profit od svih satova oko 11 miliona dolara. Zato što će profitna marža verovatno biti izuzetno visoka – skoro 75 procenata. Ovo je takođe visoko u poređenju sa velikim imenima u industriji luksuznih satova. Stručnjaci iz industrije pretpostavljaju da je profitna marža za prestižne brendove između 20 i 50 odsto.

Poenta koju treba reći protiv ovoga je da luksuzni proizvodi u velikoj meri zavise od vrednosti njihovog brenda. Koliko je vredno ime Tramp je u oku posmatrača.

Koja se pravna pitanja postavljaju?

Kao što je tipično za Trampa, koji želi da postane prvi kripto predsednik SAD, kupci takođe mogu da plate satove bitkoinom. Samo: Ovo postavlja pitanje da li predsednički kandidat krši pravila finansiranja kampanje. Mogućnost plaćanja sata kriptovalutama mogla bi biti pravni problem, navodi novinski portal Meidas+ . Sa takvim plaćanjem teško je razumeti odakle dolazi novac.

Satovi se prodaju širom sveta. Međutim, zakon zabranjuje ne-američkim građanima da finansijski podržavaju američke predsedničke kandidate. „Čineći to, Tramp je stvorio instrument koji omogućava stranim vladarima i oligarsima da ga otvoreno podmiću. „Samo kupite sat“, kaže Ron Filipkovski, glavni urednik medijske mreže Meidas Touch, objašnjavajući problem u izveštaju. Do sada nije preduzeta nikakva pravna akcija protiv Trampa u vezi sa tim.

(Telegraf.rs/Blick)