Ubijen zaposleni u nuklearnoj elektrani Zaporožje: Vozilo eksplodiralo, sve odletelo u vazduh, kruži snimak

A. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

U okupiranom Energodaru u Zaporoškoj oblasti došlo je eksplozije automobila takozvanog šefa bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, Andrija Korotkija, javlja Ukrinform.

Ovo je saopštila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR).

"Dana 4. oktobra 2024. godine, oko 7 časova ujutru u privremeno okupiranom Energodaru, eksplodirao je automobil u kojem je bio "šef obezbeđenja" Zaporoške nuklearne elektrane Andrij Jurijevič Korotkij - eksplodirao je u automobilu", navodi se u poruci.

Kako je naveo GUR, Korotki je saradnik uključen u organizovanje i izvršenje ratnih zločina i represije nad Ukrajinacima na privremeno okupiranim teritorijama.

Nakon zauzimanja NE Zaporožje, dobrovoljno je sarađivao sa Rusima, davao im spiskove zaposlenih u stanici sa njihovim ličnim podacima, ukazujući na građane sa proukrajinskim stavom, dodaju Ukrajinci.

"Korotki je učestvovao u represiji nad osobljem nuklearne elektrane, ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva u privremeno zauzetom Energodaru", navodi GUR.

Kao član Putinove partije Jedinstvena Rusija, Korotki je bio na čelu takozvanog Saveta poslanika u Energodaru.

Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak za ubistvo na opšteopasan način. Automobil, u koji je, prema istražiteljima, postavljena eksplozivna naprava, bio je parkiran na Kaštanovom bulevaru u gradu Energodar.

"Kada je muškarac ušao u automobil, on je upalio, a potom je bomba eksplodirala, žrtva je preminula od zadobijenih povreda u bolnici", navodi se u objavi ruske agencije.

"U krivičnom predmetu se sprovode istražne i operativne radnje u cilju utvrđivanja lica umešanih u izvršenje ovih krivičnih dela. Zadate su i izvršena sudsko-medicinske veštačenja predmeta oduzetih uviđajem na mestu događaja, kao i očevidaca. Saslušani su kao svedoci", navodi se u saopštenju IK RF.

(Telegraf.rs)