Tramp sve više zaostaje kada su u pitanju glasovi žena: Kamala uliva sigurnost po ovim važnim pitanjima

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Donald Tramp suočava se sa rastućim razdorom među glasačicama, jer ključni birački blok više veruje potpredsednici Kamali Haris po sve važnijim pitanjema poput ekonomije.

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsednika ima prednost od čak 15 procentnih poena nad bivšim predsednikom među ženama, pokazala je nova anketa Američkog univerziteta. Kamala Haris ima podršku 54 odsto žena na nacionalnom nivou, dok je Tramp na 39 odsto, prenosi "Dailymail".

Nezavisne glasačice podržavaju Kamalu Haris sa 18 poena prednosti, sa 50 odsto naspram Trampovih 32 odsto. Istraživanje je pokazalo da Kamala Haris dobija poverenje među ženama u ključnim pitanjima kao što su inflacija, ekonomija i abortus u odnosu na Trampa.

Po pitanju inflacije, Harisova vodi sa 14 poena prednosti - 51 odsto žena veruje njoj da reši ovo pitanje u poređenju sa 37 odsto za Trampa. Po pitanju upravljanja ekonomijom, 46 odsto žena veruje Harisova, dok 38 odsto veruje Trampu.

Anketa pokazuje da žene postaju optimističnije u vezi sa budućim ekonomskim izgledima zemlje.

Iako su cene porasle, a inflacija predstavlja finansijski teret, više od polovine žena je optimistično u vezi sa američkom ekonomijom u narednih 12 meseci. To je porast u odnosu na samo 40 odsto prošle godine.

Predsednička trka je izuzetno neizvesna sa nešto više od mesec dana do izbora, ali Trampove poteškoće sa ženama postaju sve očiglednije na kampanji.

Čak je i sam Tramp spomenuo izazove sa kojima se suočava na svojim skupovima, nedavno se žaleći u Pensilvaniji:

"Uvek sam mislio da me žene vole".

Obećao je da će biti "zaštitnik" žena i tvrdio da će pod njegovom vladavinom žene biti "srećne, zdrave, samopouzdane i slobodne". Međutim, izgleda da žene ne veruju u to.

"Nalazimo se na pragu najšireg rodnog jaza u modernoj istoriji na ovim izborima i moguće istorijske izlaznosti žena birača", rekla je Betsi Fišer Martin, izvršna direktorka Instituta za žene i politiku na Američkom univerzitetu.

Kako sve više žena veruje Kamali Haris po pitanju ekonomije, koja je inače bila tema u kojoj je Tramp tradicionalno viđen kao bolji kandidat u nacionalnim anketama, pitanje prava na abortus takođe stavlja Trampa u tešku poziciju.

Bivši predsednik je imenovao tri od šest sudija Vrhovnog suda koji su oborili presudu "Roe protiv Vejd". Ranije ove godine, Tramp je nagovestio da bi bio otvoren za nacionalnu zabranu abortusa, pre nego što je nedavno izjavio da bi to trebalo da odluče države.

Uprkos napadima na prava na abortus, velika većina žena smatra da abortus treba da bude legalan i dostupan, pokazala je anketa. One takođe žele da kontracepcija i tretmani plodnosti budu pristupačni i dostupni.

Tramp je pokušao da odgovori na ovo kada je pozvao da se IVF (veštačka oplodnja) i drugi tretmani plodnosti plaćaju iz državnih fondova ili da budu potpuno pokriveni osiguranjem tokom kampanje. Međutim, nije dao nikakve detalje o tome kako bi to ostvario.

U trenutnoj političkoj klimi i sa toliko toga na kocki, više žena je angažovano u politici nego ikada ranije, pokazala je anketa.

"Ovo istraživanje pokazuje da su žene angažovanije nego ikad, jer su ulozi visoki: gotovo polovina anketiranih žena rekla nam je da će ovo biti najvažniji izbori u njihovom životu", rekla je Lindsi Vermejen, partner u kompaniji BSG.

Perspektiva da prva žena postane predsednica takođe ima važnu ulogu. Većina glasača insistira da je zemlja otvorenija za ženu predsednicu nego što je bila pre osam godina kada je Hilari Klinton bila kandidatkinja Demokratske stranke protiv Trampa.

Velika većina glasača smatra da je važno izabrati više žena na političke funkcije, dok šest od deset njih veruje da vlada postiže više kada su žene na vlasti. Sa Kamalom Haris koja vodi demokrate na predsedničkoj listi, njena popularnost je zapravo porasla među ženama.

Pedeset pet odsto žena sada gleda na nju u pozitivnom svetlu pred predsedničke izbore. To je porast u odnosu na samo 43 odsto onih koje su prošle godine imale pozitivno mišljenje o njoj.

Mišljenja nezavisnih žena o potpredsednici su skočila za 23 poena. Pedeset jedan odsto sada ima pozitivno mišljenje o Haris, dok 38 odsto ima negativno mišljenje.

Pedeset sedam odsto žena ima negativno mišljenje o Donaldu Trampu.

(Telegraf.rs)