U napadu bande Gran Grif na Haitiju broj žrtava porastao na 70

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Clarens SIFFROY / AFP / Profimedia

Broj osoba koje su ubijene u napadu naoružane bande Gran Grif u gradu Pont-Sonde na Haitiju porastao je na 50.

Ranije danas objavljeno je da je u tom napadu ubijeno oko 20 ljudi, među kojima je bilo i dece, ali aktivisti i vladini zvaničnici postepeno su počeli da otkrivaju još ljudi koji su ubijeni, objavio je AP.

Portparolka Komisije za dijalog, pomirenje i svest Bertrid Haras rekla je da je među žrtvama i mlada majka, njena novorođena beba i babica.

Za napad se okrivljuje banda Gran Grif, koja deluje u centralnom regionu Pont-Sonde, Artibonite i smatra se jednom od najokrutnijih bandi na Haitiju. Još uvek nije jasan motiv za ovaj napad.

Tužilaštvo na Haitiju okarakterisalo je napad kao "masakr", a ovaj napad se dogodio skoro mesec dana nakon što su vlasti Haitija proširile vanredno stanje na celu zemlju.

Naoružane bande kontrolišu mnoge delove Haitija, a policijska misija pod okriljem UN, koju predvode policajci iz Kenije, počela je u junu kao pokušaj da se situacija normalizuje.

Gran Grif važi za jednu od najnasilnijih bandi na Haitiju, a u januaru 2023. godine njeni članovi su optuženi za napad na policijsku stanicu u blizini Port-Sondea i ubistvo šest policajaca.

Banda je nastala nakon što je bivši haićanski političar Profan Viktor počeo da naoružava mladiće u toj oblasti kako bi obezbedio svoj izbor i kontrolu nad regionom Artibonite pre skoro deceniju, navedeno je u izveštaju UN.

(Telegraf.rs/Tanjug)