Isplivali novi dokazi u slučaju braće Menendez: Da li će pismo iz 1988. godine otkriti istinu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Braća su ubila Hozefa i Kiti Menendez 1989. godine u njihovoj vili u Beverli Hilsu

Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Osude Erika i Lajla Menendeza, koji su pre više od tri decenije osuđeni za ubistvo svojih roditelja u Sjedinjenim Državama, biće ponovo razmotrene.

Braća su ubila Hozefa i Kiti Menendez 1989. godine u njihovoj vili u Beverli Hilsu, a tužioci su tvrdili da je to bio plan kako bi nasledili bogatstvo svog oca.

U četvrtak je okružni tužilac okruga Los Anđeles, Džordž Gaskon, izjavio da postoji "moralna i etička obaveza" da se pregledaju dokazi koje su braća podnela prošle godine, tvrdeći da su bili seksualno zlostavljani od strane svog oca i da su postupili u samoodbrani.

Obnovljeno interesovanje javnosti za ova ubistva pojavilo se nakon što je u septembru objavljena serija na Netflixu koja prikazuje događaje. Tokom prvobitnog suđenja, tužioci su tvrdili da su ubistva motivisana pohlepom.

Rekli su da su braća potrošila veliki deo nasleđa na Roleks satove, automobile i luksuznu imovinu pre nego što su postali osumnjičeni.

Ove optužbe o rasipanju novca, koje su emitovane u suđenju koje je bilo prenošeno na televiziji, učinile su ovaj slučaj zloglasnim u SAD-u. To prvobitno suđenje završeno je zbog neslaganja porote nakon što su braća Menendez iznela tvrdnje o zlostavljanju koje je trajalo nekoliko godina.

Na drugom suđenju, tvrdnje o zlostavljanju su uglavnom bile izostavljene. Braća su proglašena krivim i osuđena na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovne kazne 1996. godine.

Lajl Menendez imao je 21 godinu, a Erik Menendez 18 u vreme ubistava.

Novi dokazi koji se sada razmatraju uključuju pismo iz 1988. godine koje je Erik Menendez poslao svojoj rođaki, a koje, navodno, izgleda da ukazuje na zlostavljanje od strane njegovog oca.

- Nijedna od ovih informacija nije potvrđena. Trenutno nismo spremni da kažemo da li verujemo ili ne verujemo tim informacijama, ali ovde smo da vam kažemo da imamo moralnu i etičku obavezu da pregledamo ono što nam je predstavljeno - rekao je Gaskon na konferenciji za novinare.

Takođe je naglasio da njegov tim ne tvrdi da je bilo šta bilo pogrešno na prvobitnom suđenju.

Gaskon je rekao da bi pregled mogao potencijalno dovesti do preispitivanja kazne ili novog suđenja. Kako izveštava američki partner BBC-a, CBS News, saslušanje je zakazano za 26. novembar.

Gaskon je naveo da je njegova kancelarija primila veliki broj poziva nakon objavljivanja serije "Monstrumi: Priča o Lajlu i Eriku Menendezu" na Netflixu.

(Telegraf.rs)