Benjamin Netanijahu će naterati Iran da plati "visoku cenu" za napad na Izrael: Mnogo opcija je na stolu

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Premijer Benjamin Netanyahu večeras održava najnoviji u nizu visokih sigurnosnih sastanaka dok Izraelodlučuje kako i kada odgovoriti na iranski balistički raketni napad od utorka.

Kako je prenela izraelska televizija "Kanal 12", citirajući izvore iz ministarstva, Izrael će "naterati režim iranskog ajatolaha Alija Hamneija da plati visoku cenu".

Očekivani oštar odgovor usko je koordiniran s administracijom američkog predsednika Džozefa Bajdena, navodi se u izveštaju, uz napomenu da postoji mogućnost skorog telefonskog razgovora između Benjamina Netanijahua i američkog predsednika Bajdena.

Navodi se i da se izraelski odgovor očekuje "u narednih nekoliko dana".

Izvori iz ministarstva navode da Izrael ne može i neće dopustiti da napad od utorka prođe bez značajnog izraelskog odgovora, a u izveštaju se još navodi kako se razmatra "mnogo opcija".

Izrael takođe pokušava da izvrši diplomatski pritisak na SAD i Zapad uopšte kako bi nametnuli strože nove sankcije Iranu. Objašnjava se da Izrael vidi ne samo vojnu priliku za snažan udarac Iranu, već i šansu da pojača globalan stav i podstakne uvođenje sankcija koje je Zapad odbijao da uvede već dugo vremena.

Izveštaj citira izvore iz obrane koji potvrđuju da će SAD podržati Izrael u njegovom odgovoru i pomoći u odbrani Izrael od daljnjih iranskih napada.

Napominje se da trenutni službeni ratni ciljevi Izraela zahtevaju izbegavanje regionalnog rata, ali da i to u budućnosti može biti podložno razmatranju. Izveštaj kaže da su izraelske vazduhoplovne snage spremne "za niz akcija i odgovora" i čekaju uputsva političkog vrha.

(Telegraf.rs)