Putin veruje u egzistencijalnu bitku protiv SAD: Rusija koristi sukob na Bliskom istoku da poveća svoj uticaj

A. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Rusija pokušava da iskoristi trenutni sukob na Bliskom Istoku da poveća svoj uticaj, prema vojnim analitičarima iz Instituta za proučavanje rata (ISW). U najnovijem izveštaju se ističe da se tenzije povećavaju u regionu između Izraela, Irana i libanske militantne grupe Hezbolah, preneo je "Business insider".

Prema ISW, Kremlj verovatno koristi ovaj sukob za unapređenje institucija bezbednosti koje predvodi Rusija i izgradnju sopstvene bezbednosne arhitekture. To je zaključak niza diplomatskih izjava i poseta koje su ruski zvaničnici imali sa svojim kolegama sa Bliskog Istoka poslednji dana.

Izrael je ranije ove nedelje započeo kopnene upade u Liban nakon što je eliminisao dugogodišnjeg vođu Hezbollaha, Hasana Nasralaha, 27. septembra, kao i druge visoke zvaničnike proiranske milicije.

Kao odgovor, Iran je lansirao masivnu raketnu salvu protiv Izraela u utorak, ispalivši skoro 200 raketa. Izrael sada razmatra kako da odgovori, a bezbednosni stručnjaci kažu da bi izraeljski odgovor mogao uslediti u narednim danima.

Za Rusiju, nemiri predstavljaju priliku da odigra veću ulogu u regionu. Tokom sastanka sa libanskim ambasadorom u Rusiji u utorak, Mihail Bogdanov, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova, "snažno" je osudio operacije Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u južnom Libanu i protivljenje političkim ubistvima.

Ruski ambasador u Izraelu, Anatolij Viktorov, istovremeno je pozvao na trenutno obustavljanje neprijateljstava i nalaženje diplomatskog rešenja trenutne situacije.

Dodaje se da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao sa šefovima diplomatskih misija nespecificiranih arapskih zemalja i pozvao na trenutni kraj vojnih operacija u izraelsko-palestinskoj konfliktnoj zoni.

ISW je naveo da su neki od napora Rusije usmereni ka dovođenju ovih zemalja u sferu bezbednosti koju predvodi Rusija.

Nije usamljen u uočavanju da Rusija pokušava da odigra veću ulogu u regionu. U martovskom izveštaju, Vašingtonski institut za politiku Bliskog Istoka naveo je da Rusija koristi svoje odbrambene veze na Bliskom Istoku da bi se takmičila sa Zapadom i da predsednik Vladimir Putin veruje da se bori u "egzistencijalnoj bici" sa SAD u areni gde veruje da može oblikovati ovu konkurenciju.

Aleksandar Libman, profesor ruske i istočnoevropske politike na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, rekao je da će Rusija pokušati da iskoristi situaciju da "ojača svoj uticaj", verovatno se pozicionirajući kao nepristrasni posrednik.

"Rusija jasno ima koristi od rata na Bliskom Istoku, barem zato što odvlači globalnu pažnju od Ukrajine", kaže on i dodaje:

"U isto vreme, osim retorike, ne očekujem nikakve opipljive aktivnosti osim čiste retorike, Rusija jedva ima resurse za to."

Ali za Zapad, kaže on, "rat na Bliskom Istoku znači da će biti još teže proširiti koaliciju zemalja koje podržavaju Ukrajinu ili jasno osuđuju Rusiju."

Mark N. Kac, emeritus profesor vlade i politike na Univerzitetu Džordž Mejson, koji piše o ruskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici prema Bliskom Istoku, rekao je da ne veruje da Rusija želi ili može pružiti bezbednosne garancije zemljama Bliskog Istoka, jer već ima "previše obaveza" sa ratom u Ukrajini.

Umesto toga, rekao je, Rusija pokušava da "ostane u dobrim odnosima" sa svim zemljama u regionu, što je opisao kao "delikatnu balansiranje."

"Rusija želi da izgleda relevantno na Bliskom Istoku, ali ne želi da se upušta u tekuće sukobe", rekao je on.

Nije prvi put da se Rusija optužuje da pokušava da iskoristi sukobe na Bliskom Istoku kako bi unapredila svoje bezbednosne interese u regionu.

Prošle nedelje, Rojters je izvestio da su ruski zvaničnici imali sastanke sa pobunjenim Hutima u Teheranu barem dva puta ove godine kako bi pregovarali o prodaji protivbrodskih raketa, koje bi militantna grupa mogla koristiti za napade na brodove u Crvenom moru.

Prema Fondaciji Džejmstaun, tink tank za odbrambenu politiku, Rusija takođe pokušava da formira radnu koaliciju ili blok sa Iranom, Irakom i Sirijom, delujući kao posrednik u palestinsko-izraelskom sukobu.

Rečeno je da pokušava, kroz ove napore, da povrati glavni uticaj na prodaju gasa na Bliskom Istoku i istočnom Mediteranu, posebno tečnog prirodnog gasa.

Rusija je takođe koristila svoje odbrambene veze sa nekim zemljama Bliskog Istoka da obezbedi više oružja za svoj rat u Ukrajini, uključujući iranske kratkodometne balističke rakete i dronove "šahid".

(Telegraf.rs)