Posle uragana neželjeni i smrtonosni gosti primećeni u jezeru na Floridi, čak 20 kilometara od okeana

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Ajkule su primećene u jezerima na Floridi nakon što je uragan Helena protutnjao ovim delom Sjedinjenih Država.

Mlada bik-ajkula pronađena je kako pliva u jezeru na Floridi, oko 20 kilometara od okeana. Prema poslednjim navodima uragan Helena je usmrtio više od 200 osoba u Sjedinjenim Državama.

Čini se da je ovaj morski predator pronašao novi dom u Lejks Parku u Fort Mersu, nepunih 20 kilometara od najbliže plaže na okeanu. Uragan kategorije 4 prošao kroz jugoistočne države Amerike, ostavljajući za sobom skoro 1.000 kilometara pustoši, preneo je "Dailymail".

Bik-ajkule obično naseljavaju okean, uglavnom tropske i suptropske obalne vode širom sveta. Međutim, ova vrsta je poznata po sposobnosti da živi u slatkim i slanim vodama, čak je dobila nadimak "rečne ajkule".

Veruje se da je ajkula put do jezera pronašle preko reke koja se uliva u okean, a koja ističe iz jezera.

Iako život u slatkovodnom jezeru može izazvati stres za ajkulu, stručnjaci veruju da će biti u redu dok god ima dovoljno hrane. Sada, ribe, aligatori i kornjače koje su uobičajeni stanovnici jezera imaju novog cimera, i to opasnog.

Iako su bik-ajkule poznate kao jedna od najopasnijih vrsta ajkula, napadi na ljude su retki. U proseku, godišnje se prijavljuje manje od 20 smrtnih slučajeva usled napada ajkula.

Videti ajkulu u jezeru mogla bi biti jedinstvena prilika, posebno zato što je populacija bik-ajkula u opadanju, a ova vrsta je klasifikovana kao "ranjiva" na Crvenoj listi IUCN 2020. godine.

(Telefraf.rs)