Majka proglašena krivom za ubistvo svoja četiri sina: Deca stradala u požaru, ona otišla u kupovinu

A. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Deveka Rouz (30), otišla je u prodavnicu ostavivši četiri sina (dva para blizanaca) zaključane u njihovoj kući u Satonu u jugozapadnom Londonu.

Mališani su nastradali u požaru. Tragičan slučaj se dogodio 16. decembra 2021. godine, preneo je "Skaj njuz".

Sud je utvrdio da je cigareta ili sveća u dnevnoj sobi izazvala požar u kući, koja je bila puna smeća i ljudskih izmeta. Policija je rekla da je plamen brzo zahvatio kuću zbog velike količine razbacanog smeća po podu.

Trogodišnjaci lejton i Logan Hoat, i četvorogodišnjaci Kajson i Brajson Hoat, potrčali su na sprat i pozvali u pomoć dok su bili zarobljeni u kući. Komšija je pokušao da razvali ulazna vrata pre nego što su vatrogasci sa aparatima za disanje ušli i pronašli tela dece ispod kreveta.

Deca su hitno prebačena u dve različite bolnice, ali pokušaji da se spasu nisu uspeli, te su preminula od udisanja dima kasnije te noći. Deveka Rouz se vratila kući dok su vatrogasci još gasili požar, a komšija ju je primio kod sebe.

Tvrdila je da je decu ostavila sa prijateljicom, što je navelo vatrogasce da se vrate u kuću kako bi je potražili. Policija je sprovela opsežnu istragu da bi pronašla prijateljicu, ali su zaključili da ona ili ne postoji, ili nije bila u kući tog dana.

Tokom ispitivanja u policiji Rouz je priznala da je i ranije ostavljala dečake same u kući.

"Smeće je bilo debelo rasprostranjeno po kući. Toalet i kada su bili puni smeća i nisu se mogli koristiti. Kante i lonci su korišćeni kao toaleti", rekla je tužilac Kejt Lunsdon.

Rouz, koja se rastala od svog partnera i imala mentalnih problema, negirala je četiri optužbe za ubistvo iz nehata i jednu optužbu za okrutnost prema deci. Proglašena je krivom po svim tačkama za ubistvo iz nehata, ali je oslobođena optužbi za okrutnost prema deci na suđenju.

Postojali su dokazi koji su sugerisali da je Rouz verovatno bila u depresiji u vreme požara i da je možda patila od poremećaja ličnosti, ali tužilaštvo je tvrdilo da to nije odbrana. Sud je obavešten da deca nisu pohađala školu tri nedelje pre nego što su preminula.

Kazna će joj biti izrečena 15. novembra: Deveka Rouz Foto: Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Sudija Mark Lukraft rekao je da je ovo "tragičan slučaj" i odložio izricanje kazne za 15. novembar, dozvolivši Rouz da ostane na slobodi uz kauciju.

Otac dece, Dalton Hoat, rekao je da ih je Rouze ostavljala same jednom ili dvaput da ode do obližnje prodavnice. Porota je na suđenju saznala i da je socijalna radnica Džordžija Sing ranije izrazila zabrinutost zbog porodice, ali je slučaj zatvoren tri meseca pre požara.

Takođe, posetilac iz zdravstvenih službi je izrazio zabrinutost zbog situacije u porodici ali zabrinutosti nisu istražene jer je nadležni zvaničnik otišao u penziju.

Mesto tragedije Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

(Telegraf.rs)