Drvo palo tokom oluje i ubilo deku i baku, unuk ih pronašao zagrljene: "Voleli su se do poslednjeg trena"

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Tanjug/AP

Dok je uragan Helena besneo, vetar zavijao, a grane pucale, Džon Sevidž je otišao u spavaću sobu svojih bake i deke da proveri da li su dobro.

"Čuli smo jedan pucanj, i sećam se da sam otišao tamo da ih proverim", rekao je 22-godišnjak o baki i deki, Marši (74) i Džeriju (78), koji su ležali u krevetu, javlja AP.

"Oboje su bili dobro, i pas je bio dobro", dodao je.

Ali nedugo zatim, Džon i njegov otac čuli su "bum" – zvuk jednog od najvećih stabala na imanju u Bič Ajlendu, Južna Karolina, kako se ruši na spavaću sobu bake i deke.

"Sve što ste mogli da vidite bili su tavanica i drvo", rekao je.

"U tom trenutku sam bio u potpunoj panici."

Džon Sevidž je rekao da su njegovi baka i deka pronađeni zagrljeni u krevetu, dodajući da porodica veruje da je to bio "Božji plan" da ih uzme zajedno, kako jedno ne bi patilo bez drugog.

"Kada su ih izvukli odatle, moj deka je očigledno čuo kako drvo puca pre nego što se prevrnuo preko bake pokušavši da je zaštiti", rekao je.

Oni su među više od 160 ljudi za koje je potvrđeno da su poginuli u jednoj od najsmrtonosnijih oluja u istoriji SAD. Desetine njih su umrle na sličan način kao Sevidževi, kao žrtve drveća koje je palo na kuće ili automobile. Među mrtvima su i dvojica vatrogasaca iz Južne Karoline, koji su nastradali kada je drvo palo na njihov kamion.

Oluja je razorila zajednice u nekoliko država, poplavivši domove, izazvavši klizišta i uništivši mobilne mreže.

Džeri Sevidž je obavljao razne vrste zanatskih poslova, ali je uglavnom radio kao električar i stolar. Odlazio je "u penziju i vraćao se poslu jer mu je bilo dosadno", rekao je Džon Sevidž. "Ponovo bi dobio energiju da se vrati na posao."

Tami Estep (54) opisala je svog oca kao "čoveka od akcije" i najvrednijeg radnika kog je poznavala.

Marša Sevidž je bila penzionisana bankarska službenica. Bila je vrlo aktivna u crkvi i volela je da tamo provodi što više vremena, rekla je njena unuka Ketrin Sevidž (27). Imala je prelep glas i uvek je pevala, posebno gospel. Estep je rekla da njena majka volela da kuva za svoju porodicu, posebno se ističući u pripremi ćurke za Dan zahvalnosti, a bila je poznata i po svom pudingu od banane.

Poruke saučešća objavljene na društvenim mrežama sećale su se para kao velikodušnih, ljubaznih i skromnih.

Džon i Ketrin su veći deo svog detinjstva proveli živeći u prikolici iza kuće svojih baka i deka, a Džon i njegov otac su poslednjih nekoliko godina živeli sa bakama i dekama. Čak i sa nedavnim olujama koje su pogodile njihovu zajednicu, drveće je padalo dalje u dvorištu i "nikada nismo imali ništa slično", rekao je.

Tokom decenija, kuća bi bila puna članova porodice za Dan zahvalnosti i Božić, kao i tokom potrage za uskršnjim jajima u velikom dvorištu.

GoFundMe stranica organizovana je za njihove pogrebne troškove, a na njoj se navodi da su iza njih ostali sin i ćerka, kao i četvoro unučadi i sedmoro praunučadi.

Ketrin Sevidž je rekla da su njeni baka i deka, posebno Marša, uvek nudili pomoć sa njena tri sina i da su viđali dečake gotovo svakog dana.

"Nisam još ni rekla mojim dečacima da su umrli, jer ne znamo kako to da uradimo", rekla je ona.

Njih dvoje su bili ljubav iz mladalačkih dana. U braku su bili više od 50 godina. Estep je rekla da je njihova ljubav bila "trenutna i je večna."

"Voleli su se do poslednjeg trena", rekao je Džon Sevidž.

(Telegraf.rs)