Putinove trupe postrojile i streljale 16 ukrajinskih zarobljenika: Najmasovnija egzekucija od početka rata?

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Šokantan video snimljen dronom navodno prikazuje trenutak kada ruske trupe vrše masovnu egzekuciju 16 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Verodostojnost snimka nije potvrđena, a ukoliko se utvrdi da je verodostojan, to je onda najveća poznata masovna egzekucija ovog tipa tokom brutalnog sukoba koji traje više od dve i po godine, preneo je "Dailymail".

Ukrajinski zvaničnici navode da snimak pokazuje da su vojnici delovali po ubilačkoj politici Putinovog režima, koja odobrava ubijanje ratnih zarobljenika.

Na snimku se vidi kako 16 vojnika koji se predaju izlaze iz šume pod kontrolom ruskih snaga u blizini Pokrovska u Donjeckoj oblasti. Zarobljenici se postrojavaju na otvorenom prostoru, a zatim se pojavljuju četvorica Putinovih vojnika koji otvaraju vatru na njih.

Oni koji su još pokazivali znakove života, navodno su "overeni" iz neposredne blizine automatskim oružjem, tvrde Ukrajinci. Rusi se potom vraćaju u šumu, koja izgleda kao da je prekrivena maglom ili dimom.

"Pokrenuta je istraga o još jednom ratnom zločinu ruske vojske," rekao je ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin i dodao:

"Ovo je najmasovniji poznati slučaj streljanja ukrajinskih ratnih zarobljenika na liniji fronta. To je dalji dokaz da ubistva i mučenja zarobljenika nisu slučajni incidenti, već svesna politika ruskog vojnog i političkog rukovodstva".

Ukrajinska bezbednosna služba (SBU) radi na "verifikaciji" snimka, koji se pojavio na Telegram kanalima.

Dmitro Lubinec, poverenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, izjavio je da je već poslao pisma UN i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta u vezi sa ovom očiglednom masakrom.

"Sistematski zločini nad ukrajinskim ratnim zarobljenicima moraju biti zaustavljeni, a odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost," rekao je on i dodao:

"Nečovečna država je ponovo prekršila međunarodno humanitarno pravo i Ženevske konvencije, pribegavajući novim razmerama egzekucija ratnih zarobljenika".

(Telegraf.rs)