Bajden sa liderima G7 koordinira uvođenje novih sankcija Iranu posle napada na Izrael

A. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden izjavio je danas da neće podržati izraelski napad na lokacije povezane sa iranskim nuklearnim programom kao odgovor na iranski raketni napad na Izrael.

"Odgovor je ne," rekao je Bajden novinarima na pitanje da li bi podržao takvu odmazdu nakon što je Iran u utorak ispalio skoro 200 balističkih raketa na Izrael, prenosi AP.

Američki predsednik je danas razgovarao sa liderima G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija) o koordinaciji novih sankcija protiv Irana, a nakon tih telefonskih razgovora Bela kuća je saopštila da su lideri G7 "kategorički osudili iranski napad na Izrael".

"Razgovaraćemo sa Izraelcima o tome šta će da urade, ali svih nas sedam (zemalja G7) slažemo se da imaju pravo da odgovore... ali treba da odgovore proporcionalno", rekao je Bajden novinarima, preneo je Rojters.

Bajden je rekao da će Iranu biti uvedene nove sankcije i dodao da će uskoro razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

"Očigledno je da je Iran daleko skrenuo sa kursa", naglasio je on.

Iran je juče lansirao više od 180 balističkih raketa na Izrael, što je potez koji je Bajden ranije opisao kao "neefikasan".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahuobećao je da će Iran platiti za napad.

Pojedini analitičari navode da će odgovor Izraela ovog puta biti verovatno oštriji, sugerišući da bi Izrael mogao da gađa iranska nuklearna ili naftna postrojenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)