Detalji jezivog napada u vrtiću u Cirihu: Student iz Kine izbo troje petogodišnjaka zbog ljubavnih problema?

M. P.
Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Tanjug/AP

U utorak popodne, muškarac je napao nekoliko dece u ciriškom okrugu 11 i povredio ih. Osumnjičeni je uhapšen.

Ubrzo nakon podneva u utorak, panika je zavladala na Berninaplacu u Cirihu. Radnica jednog gradskog vrtića bila je sa grupom dece na putu do popodnevnog obroka i nege, kada ih je iznenada napao muškarac sa nožem.

Tragičan ishod: jedno dete je teško, a dva dečaka su srednje teško povređena. Svi imaju po pet godina. Policija je uhapsila napadača.

U sredu ujutru je postalo jasno da je osumnjičeni 23-godišnji kineski državljanin, kog je švajcarski list Blick imenovao kao Han L. (po tamošnjim zakonima nije dozvoljeno objaviti ime osumnjičenog), koji živi u studentskom domu blizu mesta napada.

Niko u zgradi ga nije dobro poznavao. Komšinica je za Blick rekla: "Bio je veoma tih i nikada se ništa nije čulo od njega. Nikada nisam videla da je imao posete. Obično se čuje kada neko dolazi i odlazi kod komšija."

Jedan komšija je rekao da je Hana L. sreo dva puta: "Jednom u perionici, drugi put u hodniku. Pozdravio me je na engleskom, ali nismo dalje razgovarali."

Foto: Tanjug/AP

"Jedini znak života iz njegove sobe bio je egzotičan miris hrane kada je kuvao", dodao je taj komšija.

Ostali stanari zgrade gotovo da nisu znali ništa o mladom Kinezu.

Da li je ljubavni bol bio motiv?

Prema društvenim mrežama, Han L. je bio master student na Univerzitetu u Cirihu. Na njegovom profilu su bile slike iz Ciriha. Pre nekoliko dana podelio je snimak ekrana mejla o događaju o suverenitetu Tajvana. Neposredno pre napada, postavio je poruku upućenu ženi za kojom je očigledno čeznuo. Sada se spekuliše da je napad mogao biti povezan sa ljubavnim bolom.

Napad se dogodio u utorak popodne. Nakon što je napao decu, radnica vrtića je svojom hrabrom reakcijom možda sprečila goru tragediju: odmah je reagovala i uz pomoć prolaznika savladala napadača, a pomagači su ga zadržali dok nije stigla policija.

Pomagač Mirko Briviler (38) rekao je za 20 Minuten da je bio na poslu kada se napad dogodio. Kako je izjavio, deca tuda inače prolaze pevajući.

"Ali danas su vrištali za pomoć, pa sam izašao i video strašne prizore", rekao je Mirko.

Jedna prolaznica je odmah rekla da je neko napao decu nožem, objašnjava on.

Foto: Tanjug/AP

"Napadač je mirno sedeo na zemlji"

Za portal 20 Minuten, Briviler je rekao: "Napadač je bio miran i sedeo je na zemlji. Ali pomislio sam da ga moram zadržati da ne pobegne, pa sam ga uhvatio."

Svoje postupke vidi kao normalnu građansku hrabrost, "kako i treba biti."

Jedna žena je pomogla i zadržala nož, koji je verovatno bio oružje, pod svojim stopalom, ispričao je Švajcarac.

Deca su pobegla u vrtić koji nije bio daleko.

Ubrzo je došla policija i uhapsila mladog Kineza.

Teško povređeno dete, kao i dva srednje teško povređena dečaka, stara pet godina, medicinski su zbrinuta i prevezena u bolnice.

Motiv napada za sada nije poznat, saopštila je policija.

Očevici su videli hapšenje osumnjičenog. Za Blick, jedan svedok je izjavio: "Odjednom sam čuo dečji plač, ispunjen strahom. Pogledao sam kroz prozor i video dve osobe kako obaraju čoveka na zemlju."

Jedna žena je povukla decu na drugu stranu ulice.

"Nisam video nož, ali ljudi su pričali o nožu", dodao je svedok.

Osumnjičeni je govorio engleski i očigledno je imao belešku kod sebe.

Roditelji trčali ispod policijske trake

U satima nakon napada došlo je do haotičnih scena sa zabrinutim roditeljima. Jedan otac, koji nije mogao da nađe svoje dete, potrčao je ispod policijske trake.

"Njegov sin ide u taj vrtić – nemamo informacije o tome šta se dogodilo i kako je dete. On je u panici i želi da zna šta se dešava", rekla je koleginica oca.

Nedugo zatim, uznemireni čovek je rekao za Blick: "Ne znam da li je moj sin dobro! Policija me vratila. Ne znam gde je moj sin, samo su mi rekli da nije povređen, ali ne mogu da dođem do njega."

Prikupljanje dokaza

Specijalisti Forenzičkog instituta u Cirihu i Institut za sudsku medicinu u Cirihu su pozvani radi sveobuhvatnog prikupljanja dokaza. Dalju istragu vodi Kantonalna policija u Cirihu i nadležni tužilac.

Više informacija o napadu u objavilo je Više državno tužilaštvo u sredu. Osumnjičeni je opisan kao 23-godišnji kineski državljanin koji se od leta 2023. godine nalazi u Švajcarskoj zbog studija. Uhapšen je odmah nakon napada. Tokom ispitivanja priznao je krivicu.

Policija je takođe danas saopštila da povređena deca nisu u životnoj opasnosti.

Prema informacijama tužilaštva, nema naznaka o saučesnicima. Istraga se nastavlja u saradnji sa Kantonalnom policijom u Cirihu.

(Telegraf.rs)