Vlasi kose rešile nestanak devojčice, ali pravda ipak nije do kraja zadovoljena: "Ova istraga nije završena!"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Vlasi kose pronađene u kamionu koji je nekada pripadao čoveku iz Arkanzasa, a koji je preminuo u zatvoru pre više od dve decenije, bile su ključ koji je trebalo istražiteljima kako bi povezali pokojnog zatvorenika sa nestankom šestogodišnje devojčice 1995. godine.

Šef policije u Almi, Džef Pointer, u utorak je objavio da je policija identifikovala Bilija Džeka Linksa kao osumnjičenog za otmicu Morgan Nik, koja je poslednji put viđena kako juri svice sa prijateljima na igralištu za bejzbol u Almi, oko 193 kilometra severozapadno od Litl Roka, piše AP.

"Od danas, po prvi put, imenujem Bilija Džeka Linksa osumnjičenim za njenu otmicu", rekao je Pointer na konferenciji za novinare sa porodicom Morgan Nik.

Links je preminuo u zatvoru 2000. godine, a bio je uhapšen zbog pokušaja otmice devojčice nekoliko meseci nakon što je Morgan nestala. FBI ga je 2021. godine identifikovao kao osobu od interesa u vezi sa Morganinim nestankom.

Pointer je rekao da je laboratorijsko ispitivanje utvrdilo da dlake pronađene u kamionu koji je posedovao Links pripadaju Kolin Nik, Morganinoj majci, nekome od njene braća ili sestara ili članova porodice.

Dalji intervjui sa članovima porodice pokazali su da niko od njih nije poznavao Bilija Džeka Linksa i da niko nikada nije bio u njegovom kamionu, rekao je Pointer.

Pointer je dodao da policija i dalje istražuje Morganin nestanak i da imaju pitanja na koja pokušavaju da odgovore, uključujući to kako je odvedena s igrališta, šta se dogodilo nakon toga i da li je Links imao bilo kakvu pomoć u otmici ili sakrivanju Morgan.

"I gde je Morgan sada? Mogu vam reći danas da ova istraga nije završena", rekao je Pointer. "Ona je u toku i aktivna."

Sistem za obaveštavanje o nestaloj deci u Arkanzasu nazvan je po Morgan, a njen nestanak je prikazan u dokumentarnoj seriji na Huluu 2023. godine. Kolin Nik, Morganina majka, osnovala je fondaciju kako bi pomogla porodicama druge nestale dece.

Policija godinama povezuje crveni kamion sa belom prikolicom sa Morganinim nestankom.

Links je prvobitno bio identifikovan kao moguća osoba od interesa nekoliko meseci nakon Morganinog nestanka, ali je negirao bilo kakvo znanje o njenoj otmici i istražitelji su nastavili dalje. U vreme njenog nestanka, Links je vozio crveni kamion.

Istražitelji su ponovo razmotrili Linksa 2019. godine dok su pregledali rane faze istrage o devojčicinom nestanku i locirali kamion koji je tada posedovao.

Guvernerka Arkanzasa, Sara Hakabi Sanders, u utorak je izrazila zahvalnost policiji Alme, državnoj policiji i drugim agencijama za sprovođenje zakona "koje su osvetlile ovaj slučaj kroz 29 godina neumornih napora."

"Moja najdublja zahvalnost je za Kolin Nik, koja je svoju tugu pretvorila u akciju i stvorila Fondaciju Morgan Nik kako bi pomogla da druge porodice ne prođu kroz istu nezamislivu tragediju", rekla je Sanders.

Kolin Nik je u utorak izjavila da je Links "ukrao" Morgan od nje i ostatka porodice.

"Ali nije shvatio da nikada ne može pobediti, jer je naša ljubav prema Morgan, sećanje na nju i njen glas nadživelo njegov život", rekla je Nik, stojeći pored fotografije svoje ćerke.

"I ta ljubav nastavlja da sija. Njeno srce, Morganino srce, i dalje sija", zaključila je njena majka.

(Telegraf.rs)