Zastrašujući snimak: Putnik iz aviona uhvatio početak iranskog napada na Izrael

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto:Tanjug/AP

Iran je u utorak uveče napao Izrael sa 180 projektila, od kojih su većina navodno bile hipersonične rakete Fatah, koje su upotrebljene prvi put. Trenutak lansiranja raketa uhvatio je putnik komercijalnog leta, budući da Iran nije zatvorio svoj vazdušni prostor.

Na snimku se javno vidi kako projektili poleću sa lokacija koje se nalaze odmah uz iranski grad Širaz, piše Antena Observator.

Putnik je, kako se navodi u opisu objave na kojoj je snimak, uspeo da zabeleži ovaj trenutak zato što Iran nije zatvorio svoj vazdušni prostor za civilne letove pre napada, pa se letelica našla na nebu iznad Širaza baš u trenucima kada su rakete poletele. Odluka da se vazdušni prostor ne zatvori pre napada mogla je da dovede do tragedije, navodi se u objavi.

Inače, ove rakete su prešle razdaljinu između Irana i Izraela za otprilike 15 minuta, leteći na mnogo većim visinama nego drugi projektili, što ih čini težim za presretanje. Takođe, projektili Fatah imaju mnogo veći domet i pogađaju ciljeve velikom brzinom.

Iran je saopštio da su ciljevi napada bile tri izraelske vojne baze i druge vojne instalacije, bez gađanja civilnih ciljeva. Iranci su zatražili od SAD da se ne uključuje u sukob i preneli evropskim državama da ne žele eskalaciju, ali da se neće povući ako dođe do opasnosti od velikog rata.

S druge strane, Izrael je najavio da već priprema "odgovor" na napad od utorka uveče, a glavne mete biće iranske naftne instalacije. Takođe, Izrael intenzivira kopnene operacije u Libanu i povećava borbeni kapacitet na granici.

(Telegraf.rs)